Abbey Road, 41 jaar later


51,532053 graden noorderbreedte, 0,177353 graden westerlengte. Dat is de exacte locatie van de beroemdste voetgangersoversteekplaats van Londen. Het is vandaag op de kop af 41 jaar geleden dat pal voor de deur van de vermaarde Abbey Road Studio de foto's werden gemaakt voor de hoes van de lp Abbey Road van de Beatles, die een paar maanden later, in december van 1969, zou verschijnen.

De cover – en daarmee ook de zebra – werd wereldberoemd. Enerzijds omdat Abbey Road de laatste langspeler van de Fab Four was (Let It Be was al eerder opgenomen en verscheen in 1970 postuum, na het uiteenvallen van de Beatles), daarnaast omdat het voeding gaf aan de al oudere, hardnekkige geruchten dat Paul McCartney zou zijn overleden: het overstekende viertal als begrafenisstoet, de letters en cijfers op het nummerbord van de witte Volkswagen… Voor een uitvoerig overzicht van alle clues die zouden wijzen op het vermeende overlijden van de oorspronkelijke Sir Paul, verwijs ik u graag naar de in meerdere opzichten fantastische site Turn Me On, Dead Man. Paul McCartney zou 23 jaar later overigens de live-cd Paul is Live uitbrengen, waarvoor hij zich met zijn hond in het fameuze, oorspronkelijke artwork van Abbey Road liet photoshoppen, waarbij ook het kenteken van de Kever werd aangepast.

Vandaag de dag, precies 41 jaar na dato dus, spreekt de zebra-foto nog steeds tot de verbeelding, om niet te zeggen dat de fascinatie voor dit beroemde zebrapad in het noordwesten van Londen nog altijd springlevend is. Dagelijks worden er nog honderden foto's gemaakt van toeristen die Abbey Road ter hoogte van de EMI-studio oversteken. Soms met gevaar voor eigen leven en vaak tot ergernis van het Londense stadsverkeer, want anders dan in 1969 rijden taxi's, dubbeldeksbussen en ander verkeer hier nu af en aan. De fotografen posteren zich meestal bij de sokkel van het monument voor Edward Onslow Ford. Een enkele waaghals houdt met zijn camera midden op de weg halt. Het is ronduit fascinerend om de zebra via een webcam te bekijken. Doe uzelf een plezier, klik hier en verbaas u over de impact van een foto die vandaag zijn eenenveertigste verjaardag viert. En ja, de eveneens 41-jarige Tjan zal deze plek de volgende keer dat hij in Londen is ook eens met een bezoekje vereren…


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Abbey Road, 41 jaar later

  1. tagrijn zegt:

    Na de aanbevolen klik tot mijn verbazing ruim een half uur zitten kijken naar mensen die de straat oversteken…

  2. ga zo toch even naar overstekende mensen kijken hahah.
    Ja die hoes en LP hebben hel wat losgemaakt destijds.
    Was toch leuk al die geruchten en zogenaamde duidelijke feiten hahhha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s