Gisteren ontving Tjan een alarmerend mailtje van de Rabobank. De afzender was securityalerts[a]rabobank.nl, en het bericht was ondertekend door John busje der versterkte Stad van het Veiligheidsdepartement van de bank.
‘Beste Prijs Klant (en), […] Het is ons beleid om u te informeren dat er momenteel internet fraude die in onze financile instelling,’ begint John. Busje der versterkte Stad vraagt vervolgens op een link te klikken om enkele gegevens bij te werken. Vervelend, te meer daar ik helemaal geen rekening bij de Rabobank heb. Maar John verontschuldigt zich op voorhand: ‘Onze excuses voor het ongemak waarmee u dit zou kunnen hebben gekost, het is onderdeel van ons beleid te maken om ervoor te zorgen dat alles volgens alle veiligheidsvoorschriften op grond van deze financile instelling zonder kosten.’
Phishing… Tjan amuseert zich er kostelijk mee! Steeds weer die waarschijnlijk in steenkolen-Engels of -Duits opgestelde berichten die vervolgens via Google of Babelfish in het koeter-Nederlands zijn vertaald. Een busje is in het Engels een van, en een versterkte stad zal wel een burg zijn. John van der Burg dus? Het is natuurlijk maar goed ook dat mailtjes waarmee gepoogd wordt internetters gevoelige gegevens te ontfutselen taalkundig op alle fronten rammelen. Want wie wordt aangesproken met ‘Lieve klant’ zal zich toch wel drie keer bedenken voor hij zijn inloggegevens invoert op een rommelige site met een banklogo erboven?
Rest de vraag waarom phishing met ph wordt geschreven. Ook het resultaat van taalkundig geschutter? Het woord dook, zo leerde een zoekmachinaal rondje langs de velden, in 1996 voor het eerst op. Vermoedelijk werd het met ph geschreven naar analogie van phreaking. Hackers die inbraken op telefoons (phones) en centrales noemden zich al sinds 1987 phreaks. En zo zie je maar: Phishing is leuk en je steekt er nog wat van op ook!
Ach, ze gooien een hengeltje op en hopen dan dat er iemand bijt… Visje, visje in het water, visje, visje in de kom. Visje, visje kan ’t niet laten. Visje, visje is zo dom.
Hoe zit het trouwens met philips?
Die maken prima televisies, zo weet ik sinds een dag uit eigen ervaring.
bij de “ING” heet de heer John busje der versterkte stad wel netjes John van der Burg, gelukkig is de rest van het mailtje wel net zo’n steenkolenprutje als die van de “Rabobank”
Deze John is echter niet zo gelukkig over het aantal ‘visjes’ dat toehapt: “We hopen op een betere samenwerking van jou” voegt hij vermanend aan zijn mailtje toe.