Oranjevuur gedoofd

Het is weer tijd voor een blogje. Tjan geeft toe dat hij momenteel weinig inspiratie heeft en erkent dat deze weblog een beetje aan verwaarlozing onderhevig is. Maar wat wil je ook: het is mooi weer en het nieuws werd geruime tijd beheerst door dezelfde onderwerpen: voetbal en politiek. Die formatie gaat nog wel even duren, maar het WK is met de huldiging van vandaag nu dan toch echt ten einde.

Terugkijkend op dat WK en de prestatie van Oranje in Zuid-Afrika heeft Tjan toch een dubbel gevoel: knap dat NL11 zo ver gekomen is, maar afgezien van de tweede helft tegen Brazilië is er door Oranje niet best gespeeld. Sterker nog: in de finale was het mede door het harde spel van het Nederlands Elftal niet om aan te zien en deed Oranje haar naam in zoverre eer aan dat het inderdaad een mengkleur is van geel en rood. De spanning was af en toe ondraaglijk – en maakte qua beleving veel goed -, maar de neutrale kijker zal aan Nederland-Spanje zondagavond toch weinig lol hebben beleefd. De Britse scheidsrechter Howard Webb floot bovendien een uiterst ongelukkige wedstrijd waarin hij het zichzelf nodeloos moeilijk maakte. 'We hebben verloren van het beste team, maar hadden deze wedstrijd ook kunnen winnen,' herhaalde bondscoach Bert van Marwijk zichzelf vandaag met de regelmaat van de klok. En ja, het had inderdaad gekund…

Maar het mocht niet zo zijn. Desondanks was er vandaag toch een huldiging en een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Met name Amsterdamse woonbootbewoners vreesden een herhaling van 1988, toen verschillende woonboten onder het gewicht van de vele supporters zonken (zie de bewogen foto linksboven). Toen het er vanochtend even naar uitzag dat er teleurstellend weinig Oranje-fans naar Amsterdam zouden afreizen, grapte Tjan op Twitter dat verdediger Nigel de Jong er dan zelf wel voor zou zorgen dat er alsnog een woonboot zou zinken (foto rechtsboven).

Maar… het was uiteindelijk gelukkig lekker druk langs de grachten en op het Museumplein, waar in de vroege avond het Oranjevuur onder de klanken van de Leidse dj Armin van Buuren het Oranjevuur gedoofd werd. En terwijl de woonbootbewoners aan de Herengracht opgelucht ademhaalden, laaide – hoe ironisch – elders in onze hoofdstad een oranje vuur op om twee woonboten van minder fortuinlijke Amsterdammers volledig in de as te leggen…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oranjevuur gedoofd

  1. Ja stom toeval he dat er precies gisteren twee boten alsnog zonken al was het ver buiten de route.
    Off topic, ik vond de slogan ook erg grappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s