Keeping up with de Sjefkes

Toch nog een verkiezingsblogje, ruim een halve week nadat we naar de stembus gingen. Er is immers niets mis met een flinke klodder mosterd na de maaltijd, wat Tjan betreft. Hij volgde afgelopen woensdag de uitslagen behalve via tv ook via de website Verkiezingskaart.nl, waarop Nederland – naarmate de avond vorderde, het team van RTL joliger en het raaskallen van Ferry Mingele ondraaglijker werd - veranderde in een bonte lappendeken van politieke voorkeuren. Bijkomend voordeel was ook dat de uitslagen op deze site al eerder verschenen dan ze door Herman van der Zandt of Suzanne Bosman op tv werden getoond.

De vraag die Tjan sinds woensdagavond met name bezig houdt is: waarom is Geert Wilders juist in het zuiden van ons land zo populair? Want niet alleen in Zuid-Limburg werd zijn PVV de grootste partij, maar ook in een groot aantal van de meest zuidelijk gelegen kiesdistricten in Zeeuws-Vlaanderen en Brabant was dat het geval. Is het zijn zachte g? Neemt Limburg jaren na dato wraak op de sluiting van de kolenmijnen ten gevolge van de opmars van Arabische olie uit moslimlanden, zoals Fokke & Sukke-tekenaar Jean Marc van Tol op Twitter gekscherend suggereerde? Of is er iets anders aan de hand?

Laten we eens een blik werpen op de politieke voorkeuren van de kiezers op onze Waddeneilanden. Die blijken opmerkelijk genoeg exact overeen te komen met die op het vasteland waar ze tegenover liggen. De bewoner van het Wad kijkt dus wat de buren doen. Keeping up with the Joneses, zoals de Amerikanen zeggen. Zou België, waar een stem op naar extreem-rechts neigende politici al veel langer gemeengoed is, een zelfde uitwerking kunnen hebben gehad op de in de zuidelijkste strook van ons verdeelde landje woonachtige kiezer? Het is in elk geval een goede reden om het verloop van de verkiezingen die vandaag bij onze zuiderburen worden gehouden met argusogen te volgen.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s