Twitterhit

Voor veel twitteraars draait twitteren om het verzamelen van zoveel mogelijk followers. Geloof het of niet, maar daar is Tjan nauwelijks mee bezig. De followers die hij wint als hij politiek commentaar geeft (in 140 tekens, dus stelt u zich er vooral niet teveel bij voor), verliest hij net zo hard weer als hij het Songfestival van al dan niet grappige terzijdes voorziet. En andersom. It's all in the game, wat Tjan betreft. Wat hij wél leuk vindt, is wanneer een tweet geretweet wordt en dus verder reikt dan zijn vaste schare followers. Tot dusver was hij al blij wanneer een twitteraar of tien een tweet van zijn hand met een druk op de retweetknop doorstuurden naar hun followers. Vanochtend liep het echter even helemaal uit de klauwen en beleefde Tjan op Twitter zijn spreekwoordelijke 15 minutes of fame.

Toen Geert Wilders vanochtend iets meer dan 12 uur nadat de stemlokalen gesloten werden aangaf zijn AOW-standpunt niet langer als een breekpunt te beschouwen (toen hij in zijn eentje bij Paul Witteman aan de veel te grote tafel zat tijdens het 'slotdebat', zei hij nog dat hij wat dat standpunt betreft onwrikbaar was), dacht Tjan: Dat is wel héél erg snel. En tussen de bedrijven door – hij zat immers op kantoor – twitterde hij: 'Als Wilders in dit tempo doorgaat, staat hij binnen drie maanden een lintje door te knippen bij de opening van een nieuwe moskee.' Hij las de zin nog eens door en drukte tevreden (een aardige onenliner, meende hij) op de send-button.

In de uren die volgden zag hij zijn eigen tweet tientallen keren voorbij komen, met de code RT ervoor en soms licht gewijzigd of voorzien van commentaar. Hij vond het opvallend dat sommigen het nodig vonden de tekst aan te passen – om niet te zeggen: te verminken. 'Een lintje' werd 'lintjes', en op een gegeven moment verdween zelfs die hele moskee-opening uit de tekst. Weg grap!Tjan logde in op de Twitter-site, en zag tot zijn schrik dat de tweet al meer dan honderd keer 1 op 1 (dus zonder wijzigingen en met Tjan als afzender) was doorgestuurd. Op het moment dat hij dit blogje schrijft (zo'n 10 uur later) is dat retweeten nog steeds aan de gang. 238 twitteraars vonden de grap over Wilders dermate treffend, dat ze hem forwardden naar hun in totaal wellicht tienduizenden followers. En ja, dat is best vleiend…


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Twitterhit

 1. Begin steeds blier te worden dat ik niet twitter hahahaha, maar was een goede oneliner.

 2. bedoel natuurlijk blijer

 3. Johan zegt:

  Ik wist niet eens dat je dat statistisch kon nazoeken. Kom eigenlijk vrijwel nooit op de twittersite, meestal gebruik ik Tweetdeck.

 4. ton zegt:

  Ik heb hem niet ge-RT-t, maar thuis mondeling overgebracht, evenzo vanmorgen tijdens de ochtendhondenwandel. Was in beide gevallen een succes.

 5. Tjan zelf zegt:

  @Glibber: Neem nog een bliertje! ;-)
  @Johan: Ik kom ook zelden op de twittersite, maar was toen ik de RT’s voorbij zag flitsen toch wel benieuwd hoe hard het nu echt ging.
  @Ton: Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s