Voordelig tafelen in Den Haag en Amsterdam

Het is alweer een tijdje terug dat er op deze blog een nieuwe horeca-recensie werd geplaatst. Tjan ging de afgelopen maanden wel uit eten, maar bezocht daarbij dan vooral bekende en vertrouwde gelegenheden, die op zijn site al besproken waren. Dit pinksterweekend voegt hij echter weer twee nieuwe etablissementen aan zijn rubriek Eten en drinken toe: Het Wapen van Den Haag (waar hij in 2006 al eens een whiskyproeverij bijwoonde) en Anno 1890 in Amsterdam.

Het Wapen van Den Haag, Den Haag | zaterdag 24 mei 2010
Dit stadscafé bevindt zich in hartje Den Haag, in een nieuw maar desondanks erg sfeervol pand. De bediening was vriendelijk, vlot en persoonlijk, het eten uitstekend en de prijzen zo mogelijk nog vriendelijker dan het personeel.

Als dit zo'n gelegenheid was waar de gerechten op de kaart van van die quasi-lollige namen zouden zijn voorzien, zou Overbevissing een goede titel voor Tjan's voorgerecht zijn geweest: de Noorse-garnalencocktail bleek niet op een lullig schaaltje, maar op een rijkelijk gevuld bord te worden geserveerd. Veel garnalen dus, die ook nog eens erg lekker waren gemarineerd! De hoeveelheid spareribs was minder overdadig, maar daar stond dan weer tegenover dat er een gratis extra portie kon worden besteld. Het vlees van de ribs was van redelijke kwaliteit, de pittige marinade erg lekker (al overheerste wat Tjan betreft de smaak van het Chinese 5 kruiden poeder enigszins) en de in een puntzak geserveerde friet was lekker krokant gebakken. Tjan's nagerecht – een gloeiendhete, ovenverse chocoladebrownie – was goddelijk.

Een prima driegangenmenu dus, en dat voor 25 euro. Het Wapen van Den Haag maakt het echter nog bonter: gasten die voor 18.00 uur bestellen, krijgen elk tweede menu gratis. Het is Tjan – die samen met partner overigens later arriveerde – een raadsel hoe dit financieel mogelijk is, want zelfs voor 25 euro per menu was de prijs-kwaliteitverhouding wat hem betreft al dik in orde.
Rapportcijfer: 8,5

Café Anno 1890, Amsterdam | zondag 25 mei 2010
Anno 1890 bevindt zich in Buitenveldert, maar je waant je er in een donkerbruin café in de Jordaan, inclusief de traditionele kleedjes op de tafeltjes. Ook de bediening was typisch Amsterdams: een tikkie afstandelijk en erg ingenomen met de eigen gebbetjes. Toen Tjan hier op Eerste Pinksterdag relatief laat neerstreek, was het er druk en eigenlijk net iets té rumoerig. In het rokersgedeelte kon je echter relatief ongestoord eten. Dat wil zeggen: totdat het volume van de muziek (André Hazes) werd opgeschroefd.

De satéschotel (6 stokjes varkenssaté voor € 14,75) was lekker maar een beetje fut- en fantasieloos. Het vlees was mals, maar miste smaak – en dat laatste gold eigenlijk ook voor de uiterst vlakke saus. Het gekookte ei deed nogal plompverloren aan en de atjar uit een potje die voor het grootste deel verzoop in de satésaus zorgt wat Tjan voor een minpuntje. De beetgare groenten en de frietjes (in puntzak) maakten echter wel weer wat goed. Voor de prijs zeker niet slecht, maar op heel veel punten voor verbetering vatbaar.
Rapportcijfer: 7,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s