Nothing left…

Beroepshalve volgt Tjan de ontwikkelingen in online en offline marketing op de voet. Deze week stuitte hij op een nieuwsbericht waarin melding wordt gemaakt van een innovatieve radiocommercial van het Amsterdamse hotel Arena. Luisteraars kunnen tijdens de reclame hun (vaste) telefoon bij de luidsprekers houden, waarna dankzij een aantal ten gehore gebrachte piepjes het telefoonnummer van het hotel automatisch gekozen wordt.

Innovatief? Mwoa… In 1991 bivakkeerde Tjan met zijn vrienden van de Rotterdamse melodieuze rockformatie For Absent Friends in een Brabantse studio om de cd Both Worlds op te nemen. In de laatste regel van het laatste nummer, ‘Nothing left’, zong de zanger nogal wanhopig dat er nothing left was, om daar onheilspellend fluisterend ‘but time…’ aan toe te voegen. En terwijl de nogal synthetische surrogaat-piano tergend langzaam wegstierf in een galm van hier tot Budokan, klonken daar opeens haarscherp een aantal gortdroge piepjes, afkomstig van een tone-dialer. Grapje van de band: luisteraars die hun telefoon bij de boxen hielden, kregen de PTT tijdmelding aan de lijn. Ja mensen, dat was humor, in die tijd!

Vernieuwend is de Arena-reclame bijna twintig jaar later dus allerminst. Maar erger nog: doeltreffend is de commercial ook al niet. Want Tjan weet niet hoeveel receptionistes en telefoonlijnen het Amsterdamse budget-hotel erop nahoudt, maar als hij het moet inschatten is dat van beide welgeteld één. En dus kan er per keer dat de reclame de ether in geslingerd wordt ook maar één luisteraar gebruik maken van deze ‘unieke’ doorverbind-service – de rest krijgt de in-gesprek-toon. De kans dat die ene luisteraar alleen maar even wil proberen of die hemelbestormende gadget wel werkt, lijkt dan ook nog eens vrij groot, zodat de zogenaamde conversie ratio van de radioreclame vermoedelijk nagenoeg nihil is en er onder de streep – FAF zong het al – helemaal niets overblijft: nothing left dus. En ja, dat is op zich dan natuurlijk wél weer best vernieuwend…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Varia en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nothing left…

  1. Tjan zelf zegt:

    @Johan: Dit blijft een briljante conference… :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s