Calatrava in de klei (deel 1)


Een halfjaar geleden vergaapte Tjan zich in Valencia aan de bouwwerken van de architect Santiago Calatrava. Op deze weblog publiceerde hij na thuiskomst twee fotoseries (bij dag en bij nacht) van creaties die deze bouwmeester in zijn Valenciaanse Ciudad de las Artes y de la Ciensias (stad van kunst en wetenschap) verwezenlijkt had.

Anderhalve maand later stond Tjan hier opnieuw stil bij Calatrava, nu omdat in Maastricht besloten was de bouw van de prestigieuze, door Calatrava ontworpen Campus definitief geen doorgang te laten vinden. Toen ook kwam Tjan tot de verrassende ontdekking dat hij zelf op nog geen twintig kilometer afstand van drie andere meesterwerkjes van de Spaanse architect woont – bij zijn weten de enige projecten die Calatrava in ons land realiseerde.

Het voornemen was snel gemaakt: bij de eerste zonnige dag met een strakblauwe hemel, zou Tjan op zijn snorscootertje op pad gaan. En vandaag was het zover. In de gemeente Haarlemmermeer, tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp, fotografeerde Tjan een middag lang drie ‘Calatravaanse’ bruggen: de Harp, de Citer en de Luit. De grandeur van de drie ondanks de overeenkomsten (tuien en pylonen) toch geheel verschillende bouwwerken deed midden in de Nederlandse klei een beetje vreemd en overdadig aan (zo breed is die Hoofdvaart niet), maar dat mocht de pret niet drukken: de foto’s van dit stedebouwkundige drieluik (oplevering 2004, totale kosten € 22 miljoen) werden er niet minder om. Vandaaag op deze weblog deel 1 van de serie: de meest zuidelijke van de drie bruggen, de Harp.

klik hier voor deel 2, de Citer.
Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Calatrava in de klei (deel 1)

  1. kobus zegt:

    Mooi hoor!

  2. Waanzinnig flitsende foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s