Industrieel erfgoed

In 1988 sloot de Leidse Meelfabriek zijn deuren. In de jaren die volgden was het onduidelijk wat er met het binnen de Leidse singels gelegen complex zou gebeuren. Aan de mogelijkheid de boel tegen de vlakte te gooien kwam in 2000 een einde, toen de fabriek en de bijgebouwen de monumentenstatus kregen. Een paar weken geleden was er desondanks sprake van sloopwerkzaamheden en maakte Tjan een aantal foto’s van het desolate complex. Door de gaten in de muren kon je de machinerie nog zien staan. Inmiddels zijn deze apparaten verwijderd.

Afgelopen maandag werden de grootscheepse plannen voor de Meelfabriek gepresenteerd. De gerenommeerde Zwitserse architect Peter Zumthor tekent voor het ontwerp van een prestigieus en multifunctioneel gebouw, waarin onder meer een hotel, kantoren en studentenwoningen, maar bijvoorbeeld ook een bloemenwinkeltje en een galerie onderdak moeten gaan vinden. Kijk hier hoe het volgens de plannen van Zumthor gaat worden. Hieronder ziet u op Tjan’s foto’s hoe het complex er momenteel bij ligt.


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Industrieel erfgoed

  1. Geert zegt:

    Mooi fotogeniek complex, staat op mijn wenslijstje. Vind het wel jammer van de plannen, verval is zo mooi.

  2. Tjan zelf zegt:

    @Geert: In 2011 wordt begonnen met de bouw, dus je hebt nog even. Ik kijk uit naar jouw foto’s!

  3. Johan zegt:

    Mooie foto’s, toeval dat we beiden vandaag iets met gebouwen bloggen? http://johankoning.wordpress.com/2010/04/15/gebouwen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s