Tjan’s eerste eBook

Terwijl Tjan na terugkomst uit Egypte als meelezer de laatste hand legde aan de thriller Levend bewijs, het derde boek van zijn goede vriendin Annet de Jong (verschijnt medio mei), ontving hij een Google Alert over haar debuutroman. De zoekmachine had de digitale versie van Vuurkoraal gespot op een torrent-site, een internetpagina waarop illegaal te downloaden bestanden worden aangeboden.

Het bleek kinderlijk eenvoudig het zogenaamde epub-bestand te downloaden: binnen twee minuten had Tjan het boek op zijn computer staan. Elders van internet plukte hij een eBook-reader, en even later zat hij digitaal te bladeren in een boek dat ooit net zo’n stapel van commentaar voorziene A4’tjes was als het manuscript dat nu op Tjan’s bureau lag. Inmiddels staat Vuurkoraal – vooral ‘voor de heb’ – ook op het virtuele boekenplankje van Tjan’s fonkelnieuwe smartphone, samen met Summercrime, een bundel waarin Annets korte verhaal ‘Factor 10’ is opgenomen en dat al net zo gemakkelijk illegaal te downloaden bleek.

Of het fenomeen eBook de toekomst heeft, is wat Tjan betreft geen uitgemaakte zaak: er zijn nogal wat verschillende bestandsformaten – uniformiteit is ver te zoeken – en de scepsis onder uitgerekend de trouwe boekenlezers en -kopers is groot. Mocht de populariteit van het eBook die van het papieren boek ooit gaan overvleugelen, dan is het te hopen dat de boekenbranche een en ander beter aanpakt dan de platenindustrie, die als Apple de online muziekwinkel iTunes niet had gelanceerd volledig het nakijken had gehad.


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s