Michael en Ben

De teksten van Michael Jackson… afgezien van het werkelijk niet te volgen zinnetje Anygettowoinky in ‘Smooth Criminal’ (Annie are you OK? schijnt hij daar te zingen) heeft Tjan zich er nooit zo mee bezig gehouden en had hij hooguit oor voor de fenomenale productie van het grootste gedeelte van de discografie van de afgelopen zomer overleden King of Pop. Ook toen hij vorige week een van Jacksons eerste solo-singletjes ‘Ben’ voorbij hoorde komen, was Tjan niet echt op de tekst aan het letten. Tot er plots een zin zijn aandacht trok: Ben, most people would turn you away.

Waar gaat dat mierzoete liedje over, en wie was die Ben eigenlijk? Op internet zocht Tjan de tekst op. De vriendschap van de ik-figuur (de bij verschijnen van het plaatje 14-jarige Michael Jackson) bleek – als even out of the box wordt gedacht en de filmcontext over de vriendschap tussen een jongetje en zijn ratje buiten beschouwing wordt gelaten – een wat zonderlinge man te kunnen betreffen die met de nek werd aangekeken. Twee citaatjes:

Ben, you’re always running here and there
You feel you’re not wanted anywhere

en:

Ben, most people would turn you away
I don’t listen to a word they say
They don’t see you as I do
I wish they would try to
I’m sure they’d think again
If they had a friend like Ben

Het is natuurlijk een sterk staaltje hineininterpretieren, maar wat nu als Michael Jackson zich in een later stadium van zijn leven steeds meer begon te identificeren met deze wat vreemde, verkeerd begrepen kwibus Ben? Het zou in elk geval een verklaring kunnen bieden voor zijn vermeende relaties met te jonge jongetjes. ‘Het is allemaal heel onschuldig,’ luidde steevast Jacksons verweer als hij werd beticht van pedofilie. Wellicht was de wat naïeve Michael Jackson echt alleen maar op zoek naar precies zo’n onbaatzuchtige, wederzijdse vriendschap als hij in 1972 in het liedje ‘Ben’ had bezongen, simpelweg omdat hij er – nu hij intussen zelf een soort Ben geworden was – heilig in was gaan geloven dat een dergelijke band de normaalste zaak van de wereld was. Op zoek naar a place to go, kortom. Zou zomaar kunnen, toch? Des te treuriger is het dat zelfs Jacksons laatste rustplaats nu geen veilig toevluchtsoord blijkt te zijn…

If you ever look behind
And don’t like what you find
There’s one thing you should know
You’ve got a place to go…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Michael en Ben

 1. partner van Tjan zegt:

  Ik heb werkelijk altijd gedacht dat dit over een ratje ging… een huisdiertje dus. :-)

 2. Tjan zelf zegt:

  @lief: Ja, daar gaat de film over waarin dit liedje voorkomt. Maar ik dacht: ach, laat ik eens buiten de kadertjes denken… :-) Heb de filmcontext nog even aan dit berichtje toegevoegd.

 3. Johan zegt:

  Altijd gedacht dat ‘Ben’ over Michaels huisdier (een muis, naar wij dachten) ging?

 4. Johan zegt:

  En toen had ik jouw pagina al een hele tijd in een tabblad open staan, terwijl ik er nog niet naar gekeken had. Vandaar de bijna exacte reactie als die van jouw partner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s