Arme Wibi

De recensie van Thiemo Wind in De Telegraaf van afgelopen vrijdag loog er niet om. Het huisconcert van pianist Wibi Soerjadi werd door hem met de grond gelijk gemaakt. ‘Wibi geselt de trommelvliezen,’ luidde de veelzeggende kop boven het artikel, waarin de recensent Soerjadi van slordig en inspiratieloos lopendebandwerk betichtte. Uiteindelijk heeft Wind nog twee sterren over voor het concert dat Soerjadi in zijn eigen kasteeltje gaf. Dat moet bijna wel voor de moeite zijn geweest.

Een negatieve recensie is op zichzelf niets bijzonders: ook Tjan trekt op deze blog zo nu en dan fel van leer als een bezochte voorstelling hem niet kon bekoren. Hoewel de kop boven het artikel misschien doet vermoeden dat er van nuance geen sprake is, onderbouwde de Telegraaf-recensent zijn kritiek voorbeeldig. Thiemo Wind is ook niet zomaar een bloggertje dat op zijn website zijn mening geeft, maar hij laat in zijn kitiek blijken veel van klassieke muziek te weten en legt de vinger in zijn stukje uiterst doeltreffend op de zere plek.

Ook dat Soerjadi nadat hij de recensie had gelezen de telefoon pakte om de recensent te contacten is niet bijzonder te noemen. Niet zelden willen artiesten even verhaal halen als zij zich door een negatieve recensie tekort gedaan of anderszins onheus bejegend voelen. Maar Wibi belde zijn kritikaster… om te laten weten dat hij de uiterst negatieve recensie begrijpt en deels onderschrijft. Althans, dat meldde de Telegraaf-redacteur in een follow-up waaruit blijkt dat Wibi nadat hij door plotsdoofheid werd getroffen te snel weer is gaan spelen, vooral omdat de schoorsteen van zijn kasteeltje toch ook moet roken: ‘Muzikale adviseurs zeiden me dat ik weer op niveau speelde. Maar ik denk dat ze me naar de mond praten. Ik heb die concerten nodig om over mijn angst heen te komen. Maar er is ook een banale reden: door alle afzeggingen van dit jaar ben ik veel inkomsten misgelopen. Daardoor ben ik financieel genoodzaakt te spelen, ook al sta ik er niet helemaal achter.’

Tjan vindt het maar een ontluisterend, wrang, schurend en nogal pijnlijk verhaal.

foto links: Wibi Soerjadi en twee andere uiterst kritische geesten. Ook met hen lijkt hij dikke maatjes.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s