De … van 2009

We naderen het einde van het jaar, en dat betekent dat je wordt doodgegooid met jaarlijstjes. In ‘De … van 2009’ kun je op de plaats van de puntjes zo ongeveer invullen wat je wilt, want met oliebollen, champagne en vuurwerk in het vooruitzicht hebben we blijkbaar behoefte aan conclusies en overzicht. Alles wordt op de valreep nog even snel op hapklare wijze voor ons gerankt.

En dus koos de parlementaire pers Alexander Pechtold (… = politicus), en kozen de kamerleden Nynke de Zoeten (… = parlementair journalist). Maar wat zijn deze verkiezingen waard? In de resultaten van de eerste poll eindigde het incontinente PvdA-kamerlid Paul Tang op de derde plaats, ongetwijfeld dankzij stemmen uit RTL-hoek. Daar is men hem waarschijnlijk nog zeer erkentelijk voor het lekken van de Prinsjesdag-stukken. Het valt nog mee dat de praatgrage flapuit Arend Jan Boekestijn er niet postuum met de titel vandoor is gegaan. Overigens kan Tjan het met de verkiezing van de D66-voorman niet oneens zijn.

Met de verkiezing van De Zoeten (NOVA/Den Haag Vandaag) is meer aan de hand: de zegevierende journaliste is in 2009 door werkzaamheden elders en gelukkige privé-omstandigheden slechts van september tot en met december op het Binnenhof actief geweest. Het onderzoek van de VARA Gids kan sowieso maar beter als mislukt worden beschouwd: van de 150 kamerleden deden er slechts 25 mee, wat een ‘opkomst’ van nog geen 17% impliceert. Nynke de Zoeten kreeg 5 stemmen, de nummer twee kreeg er 4. Of beter: de nummers twee, want daar waren er maar liefst vier van: Schram Bilham (NOS), zijn opvolgster Dominique van der Heyde, hun commerciële rivaal Frits Wester (RTL) en Max van Weezel (Vrij Nederland).

De VARA Gids besteedt deze week maar liefst anderhalve pagina aan dit eigen flutonderzoekje en neemt de uitslag blijkbaar zelf enorm serieus. Met 25 respondenten, waarvan 17 uit PvdA-hoek kun je echter toch nauwelijks spreken van een representatieve verkiezing. Daarom is ‘De Verkiezing van De Parlementair Journalist van 2009’ door de voltallige redactie van Tjan.nl unaniem gekozen tot ‘De Slechtste Verkiezing van 2009’. Waarvan akte!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De … van 2009

  1. Johan zegt:

    De twijfels die ik bij dat onderzoekje – van de verder zeer lezenswaardige gids – heb jij hier keurig verwoord. Non-nieuws dus. Maar ja, er waren nu eenmaal 1,5 pagina ingepland en de journalist had de opdracht al gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s