Pim


Pim is dood en dat is KUT. Deze tweet van @henkjansmits was het eerste wat Tjan vanochtend las, en op de een of andere manier voelde hij direct aan over welke Pim het ging. Het jurylid met de zonnebril – met wie Tjan het als het om muziek gaat opvallend vaak eens is – had niet alle 140 tekens waarin Twitter voorziet nodig om zijn ontsteltenis uit te drukken: Pim Koopman, mede-oprichter en drummer van Kayak en succesvol producer, is maandag volslagen onverwachts overleden.

De morbiditeit van het lot wilde dat Pim, die afgelopen zondag zijn vader verloor, gisteren op het punt stond naar de crematie te gaan van de aan een hartaanval overleden bassist Frank Papendrecht – met wie hij in de jaren zeventig in de band Diesel en in de jaren tachtig in zijn geesteskind The President speelde – toen ook zíjn hart het begaf. Beide muzikanten werden slechts 56 jaar oud.

Trouwe lezers van deze weblog weten dat Kayak Tjans muzikale jeugdliefde is – als 11-jarig jochie kocht hij de (Koopman-loze) lp Periscope Life, en van daaruit heeft zijn muzikale smaak zich gevormd. Afgelopen maand heeft hij de band nog twee keer zien spelen, met Pim Koopman achter zijn witte Tama-kit. Tjan heeft Pim halverwege de jaren negentig een keer ontmoet toen hij een bevriende zanger wegens een blessure begeleidde toen deze was uitgenodigd om de demo’s in te zingen voor wat in 2000 de wederopstanding van Kayak zou worden. Koopman maakte een uitermate vriendelijke, eerlijke, bevlogen maar tegelijk relativerende en vooral humorvolle indruk. Een leuke en innemende kerel, kortom.

‘Tjan hoopt van harte dat de band het aandurft het roer op een aantal punten om te gooien,’ schreef Tjan drie weken geleden in een recensie van het concert dat Kayak in het kader van hun theatertour gaf in de Leidse Stadsgehoorzaal. Nu zou hij willen dat het bewuste schuitje nog jaren op dezelfde wijze had kunnen voortdobberen. Maar Pim is dood. En dat is KUT.


Op Condoleance.nl is een condoleanceregister
voor Pim Koopman geopend. Klik hier voor
informatie over de uitvaart op 28 november.


UPDATE
Klik
hier voor een fraaie compilatie van hoogtepunten
uit de Letters From Utopia-tour van Kayak, waarmee
Pim Koopman twee dagen voor zijn door nog op
de planken stond…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s