Tjan.nl over Joop.nl

Had Tjan het hier al eens over Joop gehad? Nou, bij dezen dan: Tjan vindt die website van Joop driewerf ruk. Hij heeft er sinds de VARA de site introduceerde nog niets nieuws gelezen. Joop.nl (afkorting van het nogal gezochte Jouw Online Opinie Pagina punt Nederland en ongetwijfeld een knipoog naar het oude linkse boegbeeld Joop den Uyl) blinkt wat Tjan betreft slechts uit in overbodigheid. O, en in het naar de kroon steken van De Telegraaf als het gaat om de fontgrootte van de paginabrede titel van het openingsartikel.

Voor zolang het duurt followt Tjan, die zichzelf in zekere zin tot de links-intellectuele doelgroep van de nieuwe site zou mogen rekenen, @joop_nl op Twitter. En dus krijgt hij steeds een notificatie van nieuwe berichten op de website. Zelden klikt hij vanuit zijn Twitter-client via de verkorte linkse link door naar een artikel van Joop, simpelweg omdat de onderwerpen hem niet boeien. Tot zondagavond de volgende tweet opdook:Wat? Een primeur? Op Joop.nl?! Blijkbaar had de redactie zo’n haast met het bericht op de site te zetten dat ze het exacte aantal dodelijke slachtoffers nog niet hadden achterhaald en dat er Nederland in de kop stond, in staat van Nederlandse. Net toen Tjan op het punt stond de url aan te klikken, kwam er een tweede berichtje binnen:O, het was gewoon een gevalletje lullig geformuleerde kop, dat binnen een minuut door de redactie was hersteld. Geen brekend nieuws, maar een statistisch zandtaartje. Toen Tjan het artikel alsnog bekeek (dat nu opeens weer de grammaticaal ongelukkige heading Nederlandse politie dodelijker dan andere landen droeg), bleek het slechts te gaan om een kort berichtje op basis van – en met een link naar – een Volkskrant-artikel. Zoals Tjan al zei: Joop.nl blinkt uit in overbodigheid…

Want de het door Joop.nl gebezigde recept is inmiddels wel duidelijk: introduceer op summiere wijze een al dan niet tot de verbeelding sprekend nieuwsitem van een andere website en zet het vervolgens doodgemoedereerd op een wachten tot links Nederland het hierover op een bekvechten zet en zo jouw website van content voorziet. En als er dan een discussie losbarst, zorg er dan voor dat de woordenwisseling om al te heftige bijdragen te voorkomen wordt doodgemodereerd. Tjan’s opinie: Nederland kan heel goed zonder Joop!


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Tjan.nl over Joop.nl

 1. Ik heb er nog niet op gekeken, mar begrijp dat ik dus niet veel mis.
  Een geweldige Fokke en Sukke trouwens.

 2. Johan zegt:

  Ik heb het ‘nieuws’ van Joop in mijn rss-reader zitten, evenals de ‘opinies’. Het laatste vooral omdat ik de stukjes van Witteman best te pruimen vind én vooral omdat ik nieuwsgierig ben naar de pennenvruchten van Maarten van Rossem. Van die laatste heb ik nog niets kunnen ontdekken.
  Oh ja: en die nieuwsberichten neem ik voor kennisgeving aan. De site schijnt gesponsord te zijn door leden van de Vara Gids. Ik ben lid van dat blad, omdat ik het een lezenswaardig magazine vind. Met Joop mogen ze van mij subiet stoppen.

 3. Tjan zelf zegt:

  @Johan: Ook ik ben abonnee van de Vara Gids en waardeer dit blad (dat trouwens bulkt van de Telegraafjes!) zeer. Van de aandacht waarmee dat blad wordt samengesteld, vind ik bij Joop.nl helaas maar bar weinig terug. Van Jole cs. wilden waarschijnlijk even gemakkelijk scoren, maar ja, net als in het voetbal heb je voor aanvallen over links wel sterke spelers nodig, en die laten zich vooralsnog niet zien.

 4. Jaco zegt:

  Ach, ik zie het als een redelijk vermakelijke site met zo heel erg af en toe een lezenswaardige column. Meer niet, en zeker geen baanbrekend medium. Dus in mijn RSS-feeder misstaat hij niet, en kunnen overbodige berichtjes met gemak worden weggeklikt, zoals bij zoveel sites :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s