Proefnotweeties

Zaterdag bezocht Tjan (niet als kenner, maar als liefhebber) het tiende International Whisky Festival in de Leidse Pieterskerk. Net als vorig jaar gebruikt hij deze weblog als extern geheugen, zodat hij in de toekomst nog eens kan terugzoeken welke whisky’s hij dit jaar aan een nosing en tasting heeft onderworpen. Leuk voor de kenners, goed voor de indexering van deze website in Google en bovenal: handig voor Tjan. Dit jaar giet hij zijn summiere proefnotities in Twitter-vorm. Je moet toch wat… Slainthe Math!

@connemara Een iets te goed begin, want erg stevig. Caramel, vanillie maar ook turf, en door dubbelvoudige destillatie toch typisch Iers. Lekker!
(Connemara Peated Single Malt)

@oldputteney Fris en zurig tegelijk. Voldoende veelzijdig om overeind te blijven na de Connemara.
(Old Putteney 12 years old)

@thearran Zoet, weinig complex. Geur noch smaak zorgen voor verrassingen. Beperkte botteling (6000 flessen).
(The Arran Peacock)

@snowgrouse Whisky uit de vriezer, doet denken aan de siroop waarin perziken uit blik zitten, maar dan met een snufje zout erdoor. Zeurderig. Tjan beweerde altijd dat er geen vieze whisky’s bestaan, maar dit is er dan toch een.
(The Snow Grouse)

@blackgrouse Voortreffelijke blend met karakter, terecht verkozen tot beste blend van het festival. Uitgesproken, volle smaak.
(The Black Grouse)

@grantsale Gerijpt in houten biervaten, maar voor zover Tjan dat kan beoordelen in weinig verschillend van de normale blend van Grant.
(Grant’s Ale Cask)

@grantssherry Dezelfde blend, maar nu gerijpt in sherryvaten. Duidelijke aanwezigheid van zoete vanille-toon. Tjan vindt de gewone blend van Grant lekkerder.
(Grant’s Sherry Cask)

@laphroaig De bekende turfsmaak van Laphroaig, maar daarom niet minder lekker. Zachter dan Tjan zich meende te herinneren.
(Laphroaig 10 years old)

@balvenie Zoetig met duidelijke aanwezigheid van sherry en citrusfruit. Sterke ronde smaak die lang blijft hangen.
(The Balvenie 12 years old doublewood)

@glenrothes Sluit goed aan bij de Balvenie, maar is iets eenvoudiger van smaak. Vriendelijke single malt in schitterende fles.
(The Glenrothes Selected Reserve)

@amrut Whisky uit India. Nuance ontbreekt, in alles nogal over de top. Smaak doet wel langere rijping vermoeden dan de drie jaar die er op het etiket staat.
(Amrut)

@amrutpeated Nu de turf-variant van het Indiase destillaat. Niet vies, maar voegt weinig toe aan het enorme whisky-aanbod en in die zin overbodig.
(Amrut Peated)

@blackbottle Een blend van Islays, voornamelijk op basis van Bunnahabain. Bestaal al sinds 1879, maar was Tjan niet bekend. Erg lekker, veelzijdiger dan individuele whisky’s van Islay, en bovenal zeer betaalbaar. Verrassend!
(Black Bottle)

@scapa Deed Tjan vooral denken aan het stroopwafelijs van het toetje van zaterdagavond. Minder lekker dan de jongere Scapa die Tjan al kende.
(Scapa 16 years old)

@glenlivetarchive Onmiskenbaar Glenlivet, erg mooi en vol van smaak, maar toch niet zo bijzonder als de prijs van 140 euro per fles doet vermoeden. Voor dat geld koop je drie Nadurra’s, en hoewel moeilijk vergelijkbaar, vindt Tjan die toch veel lekkerder.
(The Glenlivet Archive 21 years old)

@aberlour Net als de hierboven aangehaalde Nadurra een Cask Strength whisky, die echter veel penetranter is dan die van Glenlivet. De voorzichtige sherry-tonen zijn niet opgewassen tegen de alcohol.
(Aberlour A’Bunadh Cask Strength)

@lagavulin Tonen van mokka kenmerken deze Islay, die op Tjan op de een of andere manier niet echt veel indruk maakte.
(Lagavulin Distillers Edition)

@glendronach De beste single malt van het festival. Volgens de jury althans. Het zal komen omdat het de achttiende van de avond was, maar Tjan proefde er weinig bijzonders aan.
(Glen Dronach 15 years old)

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Proefnotweeties

 1. Geert zegt:

  18 whiskeys?! Hoe ben je ooit thuis geraakt? Respect!

 2. Tjan zelf zegt:

  @Geert: Het gaat maar om kleine beetjes, niet om volwaardige glazen. Naar huis geraakt via de Engelse pub – daar nog twee biertjes gedronken :-)

 3. Johan zegt:

  En ik vind het behoorlijk profi overkomen hoor, de recensies!

 4. Jac zegt:

  Ik ben jaloers op je! Had dit jaar geen uinodiging, helaas. Ik vind die steeds wisselende balk erg leuk, wilde ik al eerder zeggen. En nu in Schotse stijl – heel origineel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s