De intocht van Van Muiswinkel

Net als vorige jaren zat Tjan ook dit jaar weer voor de buis gekluisterd tijdens de intocht van Sint Nicolaas. Niet omdat hij in het bestaan van de goedheiligman gelooft, maar wel omdat hij het prachtige televisie vindt: boordevol hoogstaande improvisatie door ervaren cabaretiers en acteurs, leuke onderlinge kwinkslagen en rechtstreeks bovendien. Ook afgelopen zaterdag werd het weer een feestje. Aan de hand van een aantal screenshots volgen hieronder de hoogtepunten van de intocht in Schiedam, waarin Erik van Muiswinkel een hoofdrol voor zich opeiste. Maar ja, daar is hij dan ook Hoofdpiet voor!Elk jaar gaat er natuurlijk iets faliekant mis. Dit keer is het Zielepiet (Kasper van Kooten), een piet met heimwee, die roet in het eten gooit. Tijdens de feestelijke intocht gooit hij het roer van de Schiedamse fluisterboot met hem en Sinterklaas (Bram van der Vlugt) aan boord om, om koers te zetten op zee, terug naar Spanje. Terwijl elders in Schiedam duizenden kinderen langs de route staan, is het hier tot de verbazing van Sinterklaas stil en uitgestorven.
De ongewenste boottocht van Sinterklaas en Zielepiet levert prachtige verstilde shots (inclusief een grazende koe) op, die fraai contrasteren met alle hectiek in het centrum van Schiedam, waar de intocht onder leiding van de Hoodpiet (Erik van Muiswinkel) en de Huispiet (Maarten Wansink) gewoon doorgaat.
Voor het oude stadhuis van Schiedam wachten de pieten tot burgemeester Wilma Verver-Aartsen opendoet. Van Muiswinkel kan de verleiding niet weerstaan, en geeft een Fred Flintstone-imitatie ten beste: ‘Wil-maaa!’ Het zal niet zijn laatste imitatie zijn tijdens deze editie van de intocht…
Soms gaat het ook tv-technisch mis. De man rechts probeert Van Muiswinkel duidelijk te maken dat het tijd is voor het volgende onderdeel van het ‘draaiboek’. ‘Plannen smeden,’ zegt hij. ‘Wat smeden? Ik versta je niet,’ antwoordt Hoofdpiet. ‘Plannen smeden!’ herhaalt de man met de koptelefoon terwijl hij het beeld uitloopt.
En dus worden er, na een schakeling met presentatrice Dieuwertje Blok, plannen gesmeed. Hoofdpiet kruipt in de rol van Sinterklaas, terwijl Huispiet de rol van Hoofdpiet op zich neemt. Hilarisch wordt het als zowel Van Muiswinkel als Wansink op z’n Goedheiligmans karakteristieke zinnetjes van hun werkgever beginnen te debiteren.
Zonder witte baard (‘die moet nog even doorgroeien’), zonder mijter en zonder tabberd (‘die zijn onderweg even afgewaaid’) stort Hoofdpiet zich met staf in de hand vol overgave op de rol van Sinterklaas. Wat is Van Muiswinkel toch een geweldige imitator! Zijn ‘Hallooo!’ en ‘Ik vind het nu al leuk!’ klinken precies als Bram van der Vlugt. Desondanks gelooft reporter Jeroen Kramer niet daadwerkelijk met Sint Nicolaas te maken te hebben. ‘Jeroen, ze tuinen d’r niet in!’ concludeert Hoofdpiet na een tijdje ook zelf, nog steeds met de stem van Sinterklaas. ‘Dat vind ik heel jammer, maar wel begrijpelijk. Ik had ook gehoopt dat jij me een beetje zou helpen, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde…’


Natuurlijk komt alles toch nog op zijn pootjes terecht, want Hoofdpiet is nog niet ontmaskerd, of Sinterklaas – die Zielepiet heeft overtuigd dat het echt heel leuk is in Nederland – arriveert met Amerigo en burgemeester Wilma op het plein.


Klik hier om de intocht te bekijken
via Uitzending Gemist.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De intocht van Van Muiswinkel

  1. Johan zegt:

    Helaas heb ik maar flarden van de intocht meegekregen. Het beeld was er wel, maar het geluid werd overstemd door zoonlief (dochter lag te slapen) en (vooral) een koppel nichtjes. Zo heb ik de ‘Wilmaaa’ gemist, maar het is wel weer een briljante vondst!

  2. Jaco zegt:

    Toch maar eens kijken of ik tussen flessen en luiers door nog eens tijd kan vrijmaken om dit te bekijken. Een lovend verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s