Is this it?

Op 25 juni overleed Michael Jackson, drie weken voor hij in de Londense O2 zijn comeback zou maken met maar liefst 50 concerten. Op basis van de berichtgeving over wacko jacko in wat nu de laatste periode van zijn leven blijkt te zijn geweest, heeft Tjan geen moment geloofd dat deze This is it-shows er daadwerkelijk zouden komen. Maar dat de King of Pop op zijn vijftigste het loodje zou zeggen, nee, dat had Tjan dan ook weer niet verwacht.

Like you’ve never seen him before. Dat is de ondertitel van de film die op 28 oktober in première ging en die is samengesteld uit opnamen die tijdens de repetities werden gemaakt. Band en vocalisten spelen en klinken retestrak, de special effects mogen er zijn (‘Rock ‘n’ roll!’ roept supervisor Kenny Ortega enthousiast als er weer een partij vuurwerk wordt weggeknald – terwijl This is it helemaal niets met rock ‘n’ roll te maken heeft), maar MJ zelf overtuigde Tjan in het geheel niet. Goed, wat hij presteert is nog altijd meer dan waartoe hij de zanger nog in staat had geacht, maar dan nog. Tot twee keer toe bevat de film een passage waarin Jackson zich verontschuldigt voor het feit dat hij niet voluit zingt, en er zijn hele stapels effectapparatuur aan te pas gekomen om zijn uit minstens vier repetities afkomstige gehijg en gemurmel nog een beetje beluisterbaar te maken – maar nee, dit is toch niet de vocale conditie waarin iemand moet verkeren die op wel heel korte termijn vijftig avondvullende shows in zijn agenda heeft staan. De veelgeroemde moves van Michael Jackson komen met de camera er pal bovenop ook niet echt tot hun recht. Het had er meer de schijn van dat de King of Pop gewoon heel slecht was in stilstaan, al ging het synchroon dansen met zijn dansers hem nog verrassend goed af. Stond hij in zijn veel te grote colbertje alleen op het podium, dan hadden zijn dwangmatige bewegingen (inclusief ‘the penguin’) bovenal iets treurigs, vond Tjan.

Los van de twijfelachtige vorm waarin MJ verkeert is het in de film vertelde verhaal niet erg boeiend. Het is teveel een poging een indruk te geven van hoe het er in O2 uit had kunnen zien mocht alles op tijd nog op zijn plek gevallen zijn, in plaats van het beloofde kijkje in de keuken. De onderonsjes met dansers en muzikanten zijn schaars, weinig spontaan en bovendien nagenoeg allemaal al vertoond in trailers en fragmenten op tv. De bemoeienissen van Jackson met dans en muziek betreffen details, en verder blijft hij steken in ‘God bless you’ en ‘I love you’, wat hij het team, dat zo ongeveer letterlijk aan zijn voeten ligt en de King of Pop ronduit aanbidt, veelvuldig toestamelt.

This is dan ook niet zo zeer it, maar This is vooral precies what Michael Jackson wanted us to see. Want hij was zich uiteraard terdege bewust van de aanwezigheid van de snorrende camera’s. De quote van een van de muzikanten dat het fantastisch was dat Jackson nu een keer in eigen persoon mee repeteerde verried dat dat tot dan toe niet al te vaak gebeurd was. En natuurlijk waren de beelden oorspronkelijk niet bedoeld voor de zanger zelf (zodat hij thuis kon oefenen, werd in de intro gesuggereerd) – daarvoor bevatten ze veel te weinig overzichtsshots. Nee, deze beelden zijn geschoten voor een ‘making of’ op de dvd-registratie van de concerten, die na afloop van de concertreeks onherroepelijk verschenen zou zijn. Dat is dan ook precies wat This is it wel is: een leuke special feature. Bonusmateriaal dus, maar als avondvullende film is de rolprent wat Tjan betreft veel en veel te mager. Net als Jackson zelf.
Rapportcijfer: 6+

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Tv en film en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Is this it?

  1. Johan zegt:

    Die Pinguïn had Bert van Ernie al vééél eerder ontdekt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s