Kayak koerst af op verzadigingspunt

Kayak | Theatertour 2009 | Stedelijk Concertgebouw Leiden | vrijdag 30 oktober
Vrijdagmiddag kocht Tjan toch maar een kaartje voor het optreden van zijn jeugdliefde Kayak in zijn woon- en geboorteplaats diezelfde avond. Toch maar? Ja, want Letters From Utopia, het onlangs verschenen album van de band, maakte op hem minder indruk dan welke voorganger op vinyl en cd dan ook. En dan is de Stadsgehoorzaal van het Stedelijk Concertgebouw Leiden ook nog eens allesbehalve Tjan’s favoriete concertlocatie.

Wat er precies schort aan de laatste cd heeft Tjan nog niet helemaal in kaart. Kayak had wat hem betreft in elk geval wel wat zelfkritischer te werk mogen gaan – een dubbel-cd nog geen anderhalf jaar na het voortreffelijke Coming Up For Air voelt een beetje als teveel van het goede, zeker als het album nummers bevat die in zijn geheel of gedeeltelijk – bijvoorbeeld waar het sommige arrangementen betreft – enigszins voorspelbaar en gemakzuchtig aandoen. Bovendien moeten de nieuwe schijven, want het zijn er dus twee, ook geluidstechnisch ruimschoots hun meerdere erkennen in hun sprankelende voorganger. Verzadiging? Wie weet, en misschien is dat ook wel de reden dat Kayak heeft aangekondigd na deze tour te stoppen met de sinds Close To The Fire (2000) gehanteerde formule.

Voorafgaand aan het concert gaf Tjan de kersverse cd’s nog maar eens een draaibeurt, en vreemd genoeg leek de muziek toen opeens aan kracht gewonnen te hebben. Tjan werd, met een kaartje op zak, plots zelfs oprecht benieuwd naar de live-uitvoering van de 19 tracks. Jammer dus dat de band er hiervan vrijdagavond slechts acht ten gehore bracht. In plaats daarvan werd er veelvuldig geput uit materiaal dat de afgelopen concertreeksen ook al op de setlists had gestaan. Weer ‘Close To The Fire’, weer ‘Merlin’, en wéér ‘Starlight Dancer’, ‘Mammoth’ en ‘Change For A Lifetime’… Toch verzadiging dus, maar dan in een andere vorm dan waar Tjan aanvankelijk bang voor was geweest.

Zoals bij Kayak bijna vanzelfsprekend was het optreden ook in de slechts half gevulde Stadsgehoorzaal vocaal weer virtuoos – en muzikaal magnifiek, om nog maar een alliteratie te gebruiken. Wat dat betreft is er allerminst sprake van slijtageverschijnselen en bestaat de band in zijn sterkste bezetting ooit nog altijd uit rasmuzikanten en topvocalisten (m/v). Geluidstechnisch was er wel het een op ander op dit concert aan te merken. Zo klonken de drums van Pim Koopman (die om akoestische redenen achter glas zat) als een zeldzaam zompige bak roest en bagger, en leek het wel of Pim en zijn kit zich in een gewatteerde kist bevonden. Met name de toms verzopen in de mix, terwijl zelfs een elders op het podium bespeelde onversterkte tamboerijn het drumgeluid domineerde. Daarnaast vroeg Tjan zich met name tijdens de solo’s af of er geen uiterste houdbaarheidsdatum op een aantal van de toetsengeluiden van roerganger Ton Scherpenzeel zit.

Hoewel het grootste deel van het publiek overduidelijk vooral warmliep voor het al eerder opgesomde oude materiaal, behoorden wat Tjan betreft juist de nieuwe tracks ‘Nobody Wins’, ‘Before The Angels Fell’ en ‘For All The Wrong Reasons’ tot de hoogtepunten van de avond. In welke formule Kayak ook verder gaat, Tjan hoopt van harte dat de band het aandurft het roer op een aantal punten om te gooien. Al was het maar om het verzadigingspunt waarop Scherpenzeels biijna veertig jaar oude schuitje zo onderhand dreigt af te koersen te omzeilen.
Rapportcijfer: 7,5

NB: Verzadigingspunt of niet, komende vrijdag woont Tjan in Zoetermeer opnieuw een concert van Kayak bij, maar dat is vooral omdat het voorprogramma wordt verzorgd door zijn oude bandje For Absent Friends.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s