Rock & Van Roozendaal

Maarten van Roozendaal | En noem het maar vrienden | Leidse Schouwburg, Leiden | donderdag 29 oktober 2009
In En noem het maar vrienden laat Maarten van Roozendaal zich behalve door zijn vaste begeleiders Marcel de Groot (gitaar) en Egon Kracht (contrabas) vergezellen door Sjako!-muzikanten Wouter Planteijdt (gitaar), Nico Brandsen (toetsen) en Richard Heijerman (drums). Over de Sjako!-saus in combinatie met de haute cuisine van Jeroen van Merwijk was Tjan twee jaar terug niet bepaald te spreken, maar de pittige combinatie van het rauwe en indringende stemgeluid van Van Roozendaal en een stomende band in traditionele rockbezetting werkt als een tierelier, zo bleek donderdagavond in de Leidse Schouwburg.

Al jaren beoefent Maarten van Roozendaal met verve de kunst van het in een paar trefzekere zinnen neerzetten van een verhaal, als een schilder die met rake streken een schilderij schetst. Bovendien beschikt hij over het talent om te zingen als een verteller: zelfs als volkomen duidelijk is waar hij met zijn verhaal naartoe wil, hang je aan zijn lippen en verveelt hij je geen moment (bijvoorbeeld in het uiterst eenvoudige ‘Sonja is verdrietig’, waarin de zinnen zelfs niet eens rijmen). Waar Van Roozendaal zich in het verleden vrij sober toonde in de muzikale invulling (piano, contrabas en de laatste jaren wat gitaar), kruipt het bloed dit seizoen waar het niet gaan kan: ook in deze kleinkunstenaar blijkt een popmuzikant te schuilen, en die moet er nodig eens uit.

De intelligente en subtiele arrangementen in En noem het maar vrienden sluiten naadloos  aan bij de in de liedjes opgeroepen sfeer – slechts de uitmuntende drummer Richard Heijerman was naar Tjans smaak in sommige nummers nét iets te vroeg nét iets te enthousiast in de weer. Van Roozendaals ‘schilderijen’ worden dankzij de muzikale omlijsting weliswaar anders (groter vooral), maar sorteren toch precies hetzelfde effect: in de kleine liedjes word je – of het nu gaat over een gescheiden vader (‘Kerstmis in april’), over de schoonheid van de lente (‘Mooi’) of over de tomeloze heldenmoed van een klein kereltje (‘Ach jochie’) – meedogenloos meegesleept, terwijl grotere emoties als woede, angst en wanhoop muzikaal doeltreffend worden uitvergroot (Bijvoorbeeld in ‘De beer is los’, ‘Marlon’ en ‘Red mij niet’), waarbij soms zelfs Prince- of Sly & The Familiy Stone-achtige bewerkingen niet worden geschuwd.

Samen met zijn muzikanten grijpt Van Roozendaal je bij lurven, kladden en strot, en opnieuw zorgt hij voor een indrukwekkende avond. Dit keer in een genre dat tijdens de hoogtijdagen van Acda & De Munnik door Frits Spits ooit ‘cabarock’ werd gedoopt, maar waarin Van Roozendaal veel verder gaat dan dat. Met dit programma bewijst Maarten Van Roozendaal namelijk opnieuw goon tot de beste liedjesschrijvers én zangers van ons land te horen, goon.
Rapportcijfer: 9

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rock & Van Roozendaal

 1. tagrijn zegt:

  Beïnvloed door jouw enthousiaste recensie en de tekst van een van de liederen van Maarten van Roozendaal c.s heb ik de dvd van De Bende van Vier aangeschaft en zaterdag van de Vara ontvangen. Nog geen tijd gehad het te bekijken en beluisteren. Ben heel benieuwd.

 2. tagrijn zegt:

  Nog even: zal wel aan mij liggen, maar wat is ‘goon’? Dat woord ken ik wel (in het Engels), maar alleen in de betekenis van ‘klojo’ of zoiets. Maar het is duidelijk dat je dat niet bedoelt.
  (Trouwens leuk om je header aan te passen aan de weersomstandigheden.)

 3. Tjan zelf zegt:

  @Tagrijn: ‘goon’ is afkomstig uit een wat ouder, rap-achtig lied van Van Roozendaal en is een verkorte vorm van ‘gewoon’.

 4. Klinkt goed wat je schrijft kon mij inderdaad nog de teleurstelling van destijds herinneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s