Zwaar beroep? (nieuwe poll)

Het kabinet is het erover eens: de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67. De FNV is woedend, en dus zou het er in de discussie tussen Diederik Samsom (PvdA) en Agnes Jongerius (FNV) bij Pauw en Witteman vorige week stevig aan toegaan. Maar op één punt bleken Samsom en Jongerius het volledig met elkaar eens te zijn: buschauffeur is een zwaar beroep.

Zonder de buschauffeurs onder zijn lezers nu tekort te willen doen, vraagt een verbaasde Tjan zich toch echt af waarom het uitgerekend voor dit beroep zo zonneklaar zou zijn dat je het niet tot je 67ste zou kunnen uitvoeren. Je hoeft dat ding ’s ochtends toch niet aan te duwen? En zo’n bus is toch uitgerust met stuurbekrachtiging vandaag de dag? Heel eerlijk gezegd lijkt het hem best een leuke job, maar misschien ziet hij iets over het hoofd. Als buschauffeur al als een zwaar beroep wordt aangemerkt, dan voorspelt Tjan dat de verhoging van de AOW-leeftijd – wat hij op zichzelf geen slechte zaak maar eerder als iets logisch en noodzakelijks ziet – een maatregel is die meer uitzonderingen dan standaard gevallen zal kennen.


Een nieuwe poll op deze blog:
Hoe denkt u over her beroep van buschauffeur?
Klik hier en geef uw mening!


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Zwaar beroep? (nieuwe poll)

 1. Johan zegt:

  Ik denk dat buschauffeur vooral een zwaar beroep is, omdat de touroperators de chauffeurs verplichten hele lange dagen te maken. Want één chauffeur op een ritje naar de Costa’s inzetten die niet kan slapen, is beter dan 2 die om beurten het stuur ter hand nemen.
  En dan gebeuren er wel eens wat ongelukken, maar dat is toch niet erg? Zo kunnen ze wel mooi de reis goedkoop aanbieden.
  Gebeurt bij vrachtwagenchauffeurs ook. Tachograaf? Systeem werkt niet.

 2. Tjan zelf zegt:

  @Johan: Ik had de indruk dat het Jongerius en Samsom vooral om buschauffeurs in het OV te doen was – het ging met name om het ‘werken in de openbare ruimte’. Tja, als dat een maatstaf is…

 3. ton zegt:

  @Tjan: Ik dacht ook dat het om OV-chauffeurs ging, maar werken de touringcarchauffeurs in een besloten ruimte?

 4. Tjan zelf zegt:

  @Ton: Dat bedoel ik: als ‘werken in de openbare ruimte’ een kenmerk is van een zwaar beroep… Maar – en misschien vul ik hier zelf teveel in – volgens mij doelden de twee kemphanen op de openbare ruimte van bijvoorbeeld Gouda, waar buschauffeurs op lijndiensten regelmatig ten prooi vallen aan probleemjongeren. Buschauffeurs in touringcars vallen – zolang ze geen hooligans vervoeren – vooral ten prooi aan hun eigen bedenkelijke gevoel voor humor.

 5. tagrijn zegt:

  Niet de bus, maar de passagiers maken het tot en zwaar beroep. Probeer maar eens tot je 67e om te gaan met agressiviteit in woord en daad.

 6. Tjan zelf zegt:

  @Tagrijn: Een gevaarlijk of eventueel risicovol beroep is iets anders dan een zwaar beroep. En ook wat dat betreft vraag ik me af of er niet een beetje al te overdreven wordt gedaan over de situatie van de gemiddelde buschauffeur. Als dat jarenlang tot 65 kon, dan kan dat op termijn ook tot 67.

 7. partner van tjan zegt:

  Als het werken in een openbare ruimte en omgaan met agressiviteit in woord en daad een zwaar beroep maakt, dan weet ik er nog wel meer. Wat dacht je van mensen die werken bij de sociale dienst? Of politici? Persoonlijk denk ik dat veel werkjaren juist zo’n beroep minder zwaar maken doordat je dan veel ervaring opdoet.
  Ik mag toch hopen dat de kwalificatie “zware beroepen” gaat om beroepen die lichamelijk zwaar zijn. Daar tellen de jaren!

 8. Tjan zelf zegt:

  @Partner van Tjan: I couldn’t agree more.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s