Muzikale helden zonder passie

De muzikale helden | Paul de Munnik, Leo Blokhuis e.a. | Kleine Komedie, Amsterdam | dinsdag 29 september 2009 (première)
Zo op het oog is het een goed concept: zet een aantal zangers en zangeressen op een podium en laat ze de liedjes zingen waardoor ze werden geïnspireerd. De programmeurs van de Kleine Komedie en Paul de Munnik werkten dit idee uit, en zie daar: deze week (tot en met 3 oktober) is in het Amsterdamse kleinkunsttempeltje het programma De muzikale helden te zien.

Tijdens de eerste avond was het kleine theater niet uitverkocht, maar dat was niet de enige tegenvaller. Ten eerste ontbrak het de vierkoppige band aan gedrevenheid. Ten tweede vielen nogal wat liedjes tussen wal en schip cq in het water, omdat niet werd verteld wat er ten gehore werd gebracht, laat staan wat het verhaal achter de keuze was (en als dat wél gebeurde, ging dat er nogal onbeholpen aan toe. Paul de Munnik: ‘Bij ons thuis werd muziek met de spreekwoordelijke paplepel letterlijk ingegoten.’). En ten derde maakte de hele avond ironisch genoeg een behoorlijk ongeïnspireerde indruk, een enkele uitzondering daargelaten: ‘Doe alles wat je doet met hart en ziel,’ zong Rick de Leeuw in zijn Tröckener Kecks-tijd. Vol overgave stortte hij zich dan ook op ‘Ben ik te min’, wat niet alleen in een persiflage van Armand resulteerde, maar waarmee hij ook zichzelf enigszins belachelijk maakte. Hoewel hij met zijn grijze lokken plots zelf verdacht veel weg had van de oude rocker uit het Kecks-lied, was dit, hoewel lichtelijk over de top, dan weer wél een van de zeldzame met passie gebrachte liedjes van de uitermate teleurstellende eerste helft, die al na een halfuur werd afgesloten met ‘House For Sale’ van Margriet Eshuijs’ Lucifer. Ricky Koole zong het, het ‘combo’ had het in een even onduidelijk als overbodig shuffle-jasje gegoten, waardoor de zangeres – die zeker niet in haar beste vorm verkeerde – de tekst nauwelijks in de zanglijn kreeg gepropt. Doodzonde!

Leuk (maar zeker niet nieuw) waren de anekdotes van Leo Blokhuis, die aan de hand van fragmentjes liet horen waar de Beach Boys en Bob Dylan de mosterd hadden gehaald. Na de pauze revancheerde zijn partner Ricky Koole zich met een mooie vertolking van het van Janis Joplin bekende ‘Little Girl Blue’, en was het Tjeerd Bomhof van Voict die de muzikanten in ‘Hey’ van de Pixies eindelijk als een rockband liet klinken – in het door Giovanca gezongen ‘Get Ready’ van Rare Earth, het openingsnummer na de pauze, had het kwartet nog het meeste weg gehad van een uiterst matige bruiloften- en partijenformatie. Diezelfde Giovanca maakte duidelijk hoe het concept wél werkte: hoewel haar manier van zingen in met name de coupletten van ‘Zwart Wit’ (Frank Boeijen Groep) Tjan niet echt kon bekoren, was haar uitvoering van deze nederpopklassieker toch indrukwekkend te noemen, juist dankzij het verhaal erachter. Giovanca was zes toen ze dit nummer hoorde en Boeijen vertelde haar met dit lied ‘bijna in kindertaal’ niet alleen wat er in 1983 met Kerwin Duinmeijer was gebeurd, maar maakte haar er ook van bewust dat ze zwart was. Helaas was dit een van de weinige hoogtepunten in een avond waarin, helden of niet, inspiratie meesttijds wel heel ver te zoeken was.
Rapportcijfer: 6

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Theater en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Muzikale helden zonder passie

  1. Johan zegt:

    Vind de vorm(en) van Ricky Koole (aka mevr. Blokhuis, toch?) meestal dik in orde. Maar daar had je het waarschijnlijk niet over.
    Jammer dat het niet goed uitgewerkt was, want het lijkt idd een mooi concept.

  2. Anna zegt:

    Oh, ik was er de laatste avond en ik vond House for Sale juist enorm mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s