De cart-riches van HP

De scanner/printer in huize Tjan had het begeven, en dus moest er een nieuwe komen. Nu is een dergelijke aankoop alleszins te overzien: voor nog geen zes tientjes kocht Tjan vorige week vrijdag een nieuw apparaat, dat eigenlijk precies hetzelfde kon als het oude: scannen, geheugenkaarten lezen en natuurlijk printen, zowel in kleur als in zwart/wit. Het enige wat de HP PSC4480 niet kan, is printen met de cartridges van de PSC1350, de overleden all-in-one. In plaats van de vertrouwde nummers 56 en 57 (waarvan er natuurlijk nog wel wat op voorraad was) moet Tjan nu cartridges kopen met de nummers 350 en 351. Op het oog zien ze er precies hetzelfde uit, maar uitwisselbaar zijn ze door wat andere ongetwijfeld opzettelijk aangebrachte richeltjes in de behuizing niet.

Zo goedkoop als de printers vandaag de dag zijn, zo duur zijn de inktpatronen. Het ligt dan ook voor de hand te veronderstellen dat de printers zonder marge of zelfs met verlies worden verkocht en slechts dienen als een vorm van klantenbinding. De winst wordt pas gemaakt als de consument gaat printen en nieuwe cartridges nodig heeft. Tjan kon het niet laten om eens uit te rekenen wat de literprijs is voor printerinkt. Rekent u mee?

Voor kleurencartridge nummer 351 betaal je bij HP € 18,99. Zo’n cartridge blijkt na even zoeken niet meer dan 3,5 ml inkt te bevatten. Om aan een liter te komen heb je dus meer 287 cartridges nodig, waarvoor je het lieve sommetje van € 5450,13 neer moet tellen. Bijna vijfenvijftighonderd euro per liter… Zelfs dure whisky’s, wijnen en parfums komen nog niet eens in de buurt! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat HP voor € 36,99 ook 351XL-navullingen verkoopt, die 14 ml inkt bevatten – vier keer zoveel dus. Met een literprijs van € 2663,28 ben je dan natuurlijk een dief van eigen beurs als je voor de kleine verpakking zou gaan! Overigens weten huis- cq namaakmerken de uiterlijk identieke cartridges voor minder geld nog voller te stoppen. Neem bijvoorbeeld 123inkt, dat voor € 22,50 maar liefst 22 ml levert (€ 1035,00 per liter). Uiteraard is HP wel zo slim om in de garantiebepalingen op te nemen dat garantie vervalt als niet de originele cartridges worden gebruikt…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De cart-riches van HP

  1. Johan zegt:

    Ja, de inkt is inderdaad de melkkoe voor bedrijven als HP…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s