Zestig jaar de Kameleon


Onze logé van afgelopen weekend had een bibliotheekboek bij zich waaruit hij voor het slapengaan maar wat graag wilde worden voorgelezen. Hoewel het een nieuwe uitgave betrof, kwam het Tjan wel heel bekend voor. Ook hij had in zijn jeugd, net als neefje Krijn nu, gesmuld van de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer en hun boot de Kameleon. Op zolder heeft hij nog altijd zo’n 35 delen van de Kameleon-reeks staan, en ook het exemplaar van zijn vader (de eerste druk uit 1949) staat daarbij. Drie generaties De schippers van de Kameleon dus.

Als verrassing had Tjan (die al op de hoogte was van het feit dat Krijn de Kameleon erg leuk vond) via internet de dvd van de verfilming van het eerste boek uit de serie besteld, zodat er zaterdag na de pizza een heuse filmavond op het programma stond, met chips en kindercola. Grappig hoe een op zich behoorlijk ouderwets en gezapig boek toch een zeer onderhoudende, soms zelfs spannende film op kan leveren, waar door Krijn dan ook ademloos naar werd gekeken. De filmmakers hadden wel het een en ander aan het verhaal veranderd om de boel wat smeuïger te maken. Zo logeerde er in de film geen jongen maar een meisje uit de stad bij de buren, met alle amoureuze spanningen van dien.

Dat Tjan toen hij toch bezig was ook gelijk de sequel op dvd had besteld (voor het geld hoef je het niet te laten), had eigenlijk een verrassing moeten blijven, maar die dvd ontdekte Krijn vlak voor hij weer naar huis ging. Die kan voor Sinterklaas dus niet meer worden ingepakt, want Krijn gelooft – zij het licht twijfelend – nog altijd in het bestaan van de goedheiligman. De volgende logeerpartij dan maar opnieuw een filmavondje. En als Krijn straks iets beter kan lezen, kan hij zijn lol nog op met de Kameleon-collectie van Oom Tjan.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zestig jaar de Kameleon

 1. Johan zegt:

  De Kameleon-reeks blijft een klassieker. Vroeger ook uren in gelezen. Als ’t goed is moeten pa en ma nog enkele afleveringen op zolder hebben liggen. ’s Kijken of ik die binnenkort eens kan scoren, voor Pim later.

 2. Judith zegt:

  Jeugdsentiment!!
  Ik heb ze ook allemaal gelezen en tig keer herlezen. Een deel van de collectie (de middelste versie) is nog in mijn bezit. Ik heb de stiekeme hoop dat I. en haar zusje deze boeken later ook gaan lezen.
  De film heb ik niet gezien en dat is maar goed ook, nu ik lees dat er uit amoureuze overwegingen (!) opeens meisjes in opduiken. Dan haak ik al meteen af, ben erg conservatief in dat soort dingen…

 3. Tjan zelf zegt:

  @Judith: Ook ik ben doorgaans erg behoudend, maar de film is naar mijn smaak echt ontzettend leuk. Het ouderwetse en dorpse karakter van het dorpje aan het Friese meer is op het witte doek volledig intact gebleven. Het buurmeisje speelt geen heel grote rol, maar geeft de film wel net iets extra.

 4. Ik heb die boeken verslonden destijds, heerlijke boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s