Tjan lust ze rauw

Restaurant As | Amsterdam | vrijdag 21 augustus 2009
De naam van dit fraaie restaurant refereert aan de prachtige locatie: in het Beatrixpark op de Amsterdamse Zuid-as, maar ‘As’ riep bij Tjan aanvankelijk toch eerder associaties op met een crematorium. De omstandigheden voor een lunch waren deze vrijdag – de dag na het loze weeralarm – ideaal: de zon scheen uitbundig maar het was niet te warm en Tjan verkeerde in goed gezelschap. Het was dan ook goed toeven op het zeer relaxte terras.

De gerechten die in de open buitenkeuken werden bereid waren voortreffelijk, al kan Tjan op basis van één bezoekje niet bewijzen dat de keukenbrigade ook daadwerkelijk goed kan koken. Zijn keuze was namelijk gevallen op rauwe tonijn met citroenolie en steak tartare, en voor beide gangen was er dus geen fornuis aan te pas gekomen – een gepocheerd eitje op de steak daargelaten. Wat deze gerechten wél bewezen, was dat As dagverse en kwalitatief uitmuntende ingrediënten gebruikt. De smaken waren dan ook subliem en ook de witte huiswijn mocht er zonder meer zijn. Een regelrechte aanrader dus, maar dat had u uit de vele superlatieven in deze recensie waarschijnlijk al opgemaakt… Top!
Rapportcijfer: 9


Malle Jan | Leiden | zaterdag 22 augustus 2009
De volgende dag ging Tjan op het gemoedelijke terras van Malle Jan met zijn voorgerecht op dezelfde voet verder. De tartaar van kabeljauw smaakte weliswaar goed, maar toch minder uitgebalanceerd dan de gerechten van As de dag tevoren. Voor het hoofdgerecht werd het dan toch tijd om de oven aan te zwengelen, want na alle raw food had Tjan trek gekregen in iets met een bite. Het werden spare ribs. Het vlees was van prima kwaliteit, goed gaar maar toch knapperig, maar de marinade (op basis van stroop) was naar Tjan’s smaak net iets te zoet. Verder had een klein bakje groente of rauwkost niet misstaan, want uitsluitend wat aardappels als garnituur doet wel erg karig aan.

Aan het einde van de avond liet de bediening het een beetje afweten. De tafel naast ons werd niet afgeruimd, en de ober, die de hele avond al vooral met zichzelf bezig was geweest (een beetje oprechte vriendelijkheid en betrokkenheid kan echt geen kwaad – en dat lulverhaal over ‘midnight port’* raakte helemaal kant noch wal), liet ons vijfentwintig minuten tevergeefs op onze rekening wachten. Sterker nog: er liet zich al die tijd helemaal niemand meer zien op het terras. Toen we zelf maar naar de kassa waren gelopen, bleek de rekening ook nog eens niet te kloppen – en ja, dan eindigt een aangename avond toch in mineur, voor zover het om de fooi en deze recensie gaat althans. Jammer!
Rapportcijfer: 7-

_____
* Toen Tjan en partner de ober nadat hij de portproeverij had geserveerd verzochten toch minstens even te vertellen wélke drie soorten port er op tafel stonden, hing hij een verhaal op over een 2-jarige midnight port, die rond middernacht gebotteld zou zijn. Voor zover Tjan weet en kan nagaan is midnight port gewoon een ‘late avond’-port. Kenners, anywhere, die het verhaal van de kelner kunnen bevestigen?

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tjan lust ze rauw

  1. tagrijn zegt:

    Ik heb vorig jaar het ‘avondeten’ genuttigd bij As en heb een totaal andere ervaring. Het voorgerecht van zg streekgerechten was meer dan een hoofdgerecht en bestond uit een 60 cm lange plank met kaas en vette worst, die duidelijk niet uit de streek kwamen. Het hoofdgerecht bestond uit een in een onduidelijke saus drijvende vis met meer graat dan visvlees en het dessert sloegen we over, maar werd wel in rekening gebracht omdat ‘dat er nou eenmaal bijhoorde’. Bij de koffie een likeurtje besteld, maar er was alleen calvados. Die bleek op de rekening 15 euro per glaasje te kosten. Ik deel jouw cijfer door drie en darvan zijn twee punten voor de leuke ambiance.

  2. Tjan zelf zegt:

    @Tagrijn: Dat verhaal kan ik me nog wel herinneren, maar ik wist niet meer dat dat over As ging – en nu ik er geweest ben kan ik het me ook nauwelijks voorstellen. Misschien heeft er daar intussen een frisse wind gewaaid, qua eigenaar of klantbenadering? Of misschien troffen jullie slechte bediening, zoals wij bij Malle Jan afgelopen zaterdag…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s