Stud Muffins, eindelijk…

Stud Muffins | 4pop, Voorschoten | Zaterdag 22 augustus 2009
Zo’n twee jaar geleden werd Tjan aangenaam verrast door een muzikaal optreden op TV West. Het bleek om de Haagse band Stud Muffins te gaan, en hun prachtige liedje ‘Tricks Up My Sleeve’ nestelde zich linea recta in Tjan’s muzikale geheugen om zo nu en dan nog weleens de kop op te steken in de vorm van wat door Kinderen voor Kinderen ‘een wijsje in je hoofd’ werd gedoopt. Zo’n wijsje dat plots opduikt en een hele dag van geen wijken weet.

De band stond sindsdien hoog op Tjan’s verlanglijstje om een keer live te gaan bekijken, maar steeds kwam er iets tussen. Een paar weken geleden bereikte dit zijn climax: toen Tjan na een dag werken via de Leidse Hout naar huis wandelde, was daar in het kader van de El Cid-week – de introductieweek voor de nieuwe lichting Leidse studenten – een popconcert aan de gang. Dat klinkt leuk, dacht Tjan. Hij liep in de richting van het festivalterrein, en net toen hij zicht op het podium kreeg, sprak de zanger doodleuk: ‘Wij zijn de Stud Muffins, tot een volgende keer!’ – alsof de duvel ermee speelde…

Die volgende keer was gisteren in Voorschoten, en het concert tijdens de eerste editie van het 4pop-festival werd dan eindelijk Tjan’s eerste Stud Muffins-optreden. Een leuke band met uitstekende muzikanten, dat zonder meer, maar zo goed als hij gehoopt had dat het zou worden, werd het niet. Tenminste, niet de hele tijd, want Stud Muffins bleek een band met twee gezichten. De nummers waarin zoals in ‘Tricks Up My Sleeve’ funk, jazz en soul-invloeden aan de muziek worden toegevoegd, steken wat hem betreft met kop en schouders boven de rest uit. Hierin laat de band ook een uitermate prettig, eigen geluid horen. Maar naar zijn smaak bleef het vijftal in Voorschoten toch net iets te vaak steken in doorsnee bluesrock, die hem te weinig onderscheidend en relatief wat hoekig in de oren klonk. Bovendien zijn twee Jimi Hendrix-covers op een set van krap drie kwartier misschien toch iets teveel van het goede, zeker als je aantoont over prima eigen songmateriaal te beschikken.

Waren de verwachtingen na twee jaar te hoog gespannen? Dat zou natuurlijk goed kunnen. Maar ondanks de aangename omstandigheden (stralend weer en een uiterst relaxt festival), smaakte de kennismaking met Stud Muffins weliswaar naar meer, maar heeft de band hem nog niet geheel kunnen overtuigen. Volgende keer beter?
Rapportcijfer: 7,5

Tjan maakte foto’s van dit concert. Klik hier om ze te bekijken.
Hieronder nog de opname van ‘Tricks Up My Sleeve’
die in 2007 op TV West te zien was.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stud Muffins, eindelijk…

 1. Ed zegt:

  Hoi Tjan,
  Dank voor de recensie! Het mooie is ook dat ik de uitkomst een beetje kon voorspellen! ;). het begon vol lof, dus ik zat echt met spanning te lezen tot de grote ‘maar’ kwam :). Ik denk ook dat je gelijk hebt dat we een band zijn met 2 gezichten. Wat je vandaag gezien hebt is een blauwdruk in grote lijnen van wat we zijn/doen. 2 nummers Hendrix is misschien te veel van het goede. Maar dit was een last minute call van mijn kant. Eigenlijk stond het nummer ‘putting out the light'(zoek ‘m eens op op youtube) op de setlist…een nummer met soul en lading, maar ik koos voor een hendrixje…waarom? omdat de zin er was. Ik kan me ook voorstellen dat verwachtingen hoog gespannen raken na 2 jaar en dat een ideaalbeeld zich voordoet. Ik ben iig blij dat we nog op een 7.5 zijn uitgekomen ;). :D
  Ik zou zeggen: check ons in het najaar nog eens in een club naar keuze, misschien dat het in het donker je iets meer kan bekoren!
  Groeten en dank voor de opbouwende recensie(en de foto’s), het zet me iig aan het denken en houdt me scherp! (en dat is altijd goed!)
  Ed

 2. Tjan zelf zegt:

  @Ed: Dank voor je reactie. De uptempo nummers en Hendrix-tracks deden het bij het festivalpubliek goed gisteren, dus ik denk dat je met het samenstellen van je setlist het gelijk gewoon aan je kant hebt.
  En ach, het blijft natuurlijk bovenal een kwestie van smaak. Op basis van wat ik van jullie kende (Putting Out The Light had ik ook al eens bekeken) had ik het in Voorschoten iets subtieler en geraffineerder verwacht. Een ideaalbeeld, inderdaad. En probeer daar als hard werkende band maar eens aan te voldoen! :-)
  Nogmaals dank voor je sportieve reactie én voor een mooie middag in Voorschoten – want dat was het onder aan de streep wel degelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s