Pijpen in Leiden (deel 2)


Gisteren berichtte Tjan u door middel van een fotoreport al over werkzaamheden in Leiden die in het kader van een noodplan in sneltreinvaart werden uitgevoerd (klik hier). Het probleem in een notendop: tijdens baggerwerkzaamheden kwam olie vrij, die door de stroming  – die ontstaat door het lozen van koelwater door de energiecentrale van E-ON (voorheen Nuon) – zijn weg zocht door de wateren van de stad, met alle gevolgen van dien. Toen de omvang van het probleem duidelijk werd, werd de centrale stilgelegd. De woensdagavond bedachte oplossing in een notendop: het vervuilde, nog te baggeren gedeelte wordt door middel van twee damwanden afgebakend, het koelwater van de energiecentrale – die niet te lang stil kan blijven liggen -wordt vanuit een zijslootje via een ca. 350 meter lange pijpleiding om het afgedamde gedeelte heen gepompt. De uitdaging in een notendop: binnen twee keer 24 uur moet de boel draaien.

De deadline van vrijdagavond 18.00 uur werd niet helemaal gehaald, maar om even voor negen uur werden de pompen gestart (zie foto’s boven). Her en der waren nog wel wat lekkages die met wat extra bouten en moeren werden verholpen. Pas tegen elven verlieten de laatste werklui het gebied en draaide de energiecentrale weer op volle toeren. Tjan vindt het een knap staaltje werk, dat hij gedurende de afgelopen twee dagen op de voet heeft gevolgd.


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Fotoreport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Pijpen in Leiden (deel 2)

  1. Het was inderdaad een gigantische operatie die ze in twee dagen gerealiseerd hebben.
    Knap stukje werk en nu afwachten wie de verantwoordelijke(n) zijn voor deze operatie.

  2. Patrick zegt:

    Dat zijn puike foto’s, Tjan!

  3. Patrick zegt:

    …En mocht je een piek hebben in je bezoekerstotaal: dat was ik. Er ging even iets helegaar mis met het systeem. Een keertje of honderd werd Tjan.nl ingeladen. En dat is wel wat veel van het goede….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s