Harry Potter neemt aanloopje

Harry Potter and the Half Blood Prince
De filmcyclus rond de tovenaarsleerling Harry Potter is er een van pieken en dalen. De eerste film was leuk in zijn onschuld, de tweede zette een stijgende lijn in, de derde was ronduit fantastisch en in de delen vier en vijf ontbraken samenhang, opbouw en evenwicht. Tjan was dus zeer benieuwd naar de verfilming van The Half Blood Prince, het zesde en voorlaatste deel uit de Potter-reeks.

Met het lezen van de boeken van J.K. Rowling was hij al een tijdje gestopt, dus het in deze film vertelde verhaal was nieuw voor hem. Desondanks was het uitermate goed te volgen, vooral omdat de makers van de film zich in tegenstelling tot in The Goblet of Fire en The Order of the Phoenix tot de belangrijkste personages hebben weten te beperken en in zijsporen en bijfiguren rigoureus hebben gesnoeid – en dat is precies Tjan’s kritiek op Rowling, die dat in haar boeken naar zijn smaak te weinig doet. Net als in de derde film, The Prisoners of Azkaban, levert deze werkwijze een uitstekende film op met een kop en een staart – al is er dan sprake van een open einde.

Het moet gezegd: de synopsis is tamelijk eenvoudig dit keer. Er wordt een aanloopje genomen naar deel zeven, waarvoor verschillende lijnen worden uitgezet en waarin Harry definitief zijn krachten moet meten met Voldemort. Dat bood de filmmakers de mogelijkheid om een flinke dosis tienerromantiek in de film te verwerken, want op dat gebied bloeit en broeit er van alles – al dan niet onder invloed van elixers en betoveringen. Harry goes Net 5 dus, en dat werkt verfrissend. Severus Sneep (de geweldige Alan Rickman) zorgt nog altijd voor het beste acteerwerk , maar ook Harry, Ron, Hermelien en Draco zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige en veelzijdige acteurs, wat met name blijkt als ze ‘onder invloed’ verkeren. De special effects in The Half Blood Prince zijn wederom – net als in elk van de voorgangers – fenomenaal.

Als de filmmakers en de acteurs het niveau van deze zesde film weten vast te houden, kunnen bioscoopbezoekers zich nu alvast voorbereiden op een fantastische finale, waarin Harry, gesteund door zijn twee beste vrienden, op jacht moet naar de zeven Gruzielementen – want dat, zo leert deze film, is de enige manier waarop Voldemort te verslaan is. Tjan kijkt ernaar uit!
rapportcijfer: 8,5


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s