Fantoomtrots

Dit is Ayman uit Luxor. Ayman is trots op zijn land en op de cultuur van Egypte. Bij het tempelcomplex in zijn woonplaats aan de Nijl vertelt hij de toeristen in gebrekkig Engels graag over de geschiedenis van de farao’s en over de magnifieke bouwwerken die er onder hun bewind zijn gerealiseerd. Maar het liefst vertelt hij over de verdwenen obelisk. Ayman mist de gedenknaald. Hij vindt, nee, hij voelt bijna lijfelijk dat er voor de tempel van Luxor iets ontbreekt.

Nu ontbreekt er in Egypte wel meer rond de dagelijiks door duizenden toeristen bezochte opgravingen. Sommige zaken zijn in de loop van tientallen eeuwen beschadigd geraakt, spoorloos verdwenen of simpelweg nooit teruggevonden. Maar van de verdwenen obelisk weet iedereen precies waar hij sinds 1830 is.

Jaar in, jaar uit kijkt Ayman in juli – als de toeristen in Luxor gebukt gaan onder de hoge temperaturen – op zijn kleine tv’tje naar de laatste etappe van de Tour de France. Dat gekke fietsen doet hem niets, maar als de wielrenners na drie weken heuvel op, heuvel af door Frankrijk te hebben getoerd deze zondag aan hun rondjes over de Champs Elysées beginnen, zit Ayman aan de buis gekluisterd. Daar, op de Place de la Concorde… daar staat hij. Zijn verdwenen obelisk! Vervuld van fantoomtrots gaat de eindsprint volledig langs hem heen en ook als de verbinding met Parijs al lang en breed verbroken is, blijft Ayman roerloos zitten. In gedachten verzonken staart hij voor zich uit. Een beetje zoals op bovenstaande foto…


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s