Canon #6

Wat vooraf ging: twee kapotte Canon-camera’s in drie weken. Eerst de zes weken oude Canon SX10IS, die Tjan begin juni via het Leidse filiaal van Foto Klein ter reparatie aanbood, en een paar weken later zijn good old S2IS. In beide gevallen hetzelfde euvel: een witte haarlijn, dwars door de foto’s heen. Zie verder #1, #2, #3, #4 en #5 voor hoe het verder ging.

Zondag mailde Tjan Canon-medewerker J. met de vraag of hij zijn gerepareerde maar ook van binnen stoffige SX10IS op het hoofdkantoor van Canon Nederland mocht komen omruilen voor een nieuwe. Maandagochtend reeds mailde J. terug: op zich prima, alleen heb ik momenteel geen SX10 op voorraad. Ik heb nog wel een SX1, die mag je wel komen halen.

Huidige winkelwaarde SX10: ca. € 325 – van de SX1 bedraagt die ca. € 475. An offer Tjan can’t refuse, zou je dus denken. Toch twijfelde hij. De SX1 kan full-HD filmen, maar Tjan is geen filmer. Verder zit er in plaats van een CCD een CMOS-chip in, die Canon ook in zijn spiegelreflexcamera’s stopt. Hierdoor is de SX1 sneller dan de SX10. Maar in april had Tjan niet voor niets voor de SX10 gekozen: waar de CMOS in theorie voor betere foto’s zou moeten zorgen, blijft de kwaliteit van de plaatjes in de praktijk zeker bij hogere ISO-waarden juist achter bij die van de goedkopere SX10 (zie hier de vergelijking die de onvolprezen website dpreview.com als onderdeel van een uitvoerige SX1-test maakte). Bovendien is de resolutie van elektronische zoeker van de SX1 met 148.000 pixels fors lager dan de 235.000 pixels van de SX10, en dat merk je bij elke foto die je maakt.

En dus… mailde Tjan maandagavond dat hij twijfelde over het voorstel. Dinsdagochtend mailde J. terug dat er inmiddels ook een SX10 besteld was, waarop Tjan liet weten dat hij er – na er nog een nachtje over geslapen te hebben – toch de voorkeur aan gaf te wachten tot J. meldt dat die SX10 gearriveerd is. Op een van Tjan’s vrije vrijdagen (deze of volgende week) reist hij dan af naar Hoofddorp om zijn gerepareerde SX10 om te ruilen voor een nieuwe. Hoe dat afloopt, leest u in deel 7…

Wordt vervolgd… (klik hier voor het zevende en laatste deel)

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Canon #6

  1. In elk geval gunstig dat je een nieuwe krijgt.
    Was toeval he vanmiddag hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s