Eten per meter in Hoogmade

Bar-bistro De Kromme Does, Hoogmade | zondag 31 mei 2009 (eerste pinksterdag)
Het stond al een jaar of twee op de rol: Hoogmaase Meters eten bij De Kromme Does in Hoogmade, een gezellig restaurant met een fantastische ligging aan het gelijknamig watertje. Op eerste pinksterdag was het mooi weer, en dus reserveerden Tjan en partner dan eindelijk een keer een tafeltje. Vanaf het zonnige terras hadden zij een mooi uitzicht op het drukke pleziervaartverkeer voor de brug, en de bediening was als altijd zeer vlot en attent. Wat wil een mens nog meer? Nou, als het even kan lekker eten…

En ja, daarmee zat het zondag meer dan goed. Het Hoogmaase Meter-concept houdt in dat je een meter voorgerechten, een meter hoofdgerechten en een meter nagerechten geserveerd krijgt. Elke gang bestaat uit acht kleine, gevarieerde gerechtjes die stuk voor stuk met zorg waren bereid en die, de prijs in ogenschouw genomen (€ 32,50 per persoon), een prima prijs-kwaliteitverhouding boden – om niet te zeggen dat Tjan en partner hebben zitten smullen van de in totaal 24 afwisselende smaken.

Van de voorgerechten staken de carpaccio en de met zongedroogde tomaten gevulde champignons met kop en schouders boven de rest uit, al smaakten ook de Hollandse garnalensalade, het pizzapuntje, de huisgemaakte ravioli met geitenkaas en het koude gevogelte-gerechtje uitstekend en waren alle gerechten bijzonder goed op smaak. Slechts het aspergesoepje met zalm was wat aan de zoute kant. De Italiaanse pinot gris/chardonnay was daar dankzij een klein zuurtje echter prima tegen opgewassen. Bij de tweede gang ging het er iets experimenteler aan toe, en had de kok zich bijvoorbeeld uitgeleefd op zelfgemaakte hutspotbitterballen en gepaneerde spek met een honingmosterdsausje. Traditioneler waren de ossenhaas met pepersaus, de asperges in hollandaisesaus en de op de huid gebakken zalm met citroenboter. De derde meter, die met de nagerechten, werd met verve gewonnen door de in witte chocola gedompelde aardbei, al smaakten ook de cappuccinomousse, het boerenroomijs en de sinaasappel-custardpudding verrukkelijk.

Eten per meter, het klinkt wat minder verfijnd dan het in werkelijkheid bleek. Een prima formule, zowel voor de klant als voor de kok, die zo zijn creativiteit de vrije loop kan laten, temeer daar de gerechten regelmatig wisselen. Een aanrader dus, en wat Tjan en partner betreft zonder meer voor herhaling vatbaar.
Rapportcijfer: 8

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s