Cameraadjes

Afgelopen zaterdag trakteerde Tjan zichzelf na lang dralen op een nieuwe digitale camera, zijn vierde. Voor hij u daar meer over vertelt, belicht hij aan de hand van de kassabonnen (Tjan gooit zelden iets weg) en de verschillende specificaties eerst negen jaar technische én economische ontwikkelingen. Want beste lezers, het is om met Chriet Titulaer te spreken, een wondere wereld…

Zijn eerste digitale camera, een Olympus C830L, kocht Tjan op 5 maart 2000 bij de Mediamarkt in Rotterdam. Het compacte en eenvoudige toestel (1,3 megapixel, geen optische zoom) kostte 666 gulden, omgerekend iets meer dan 300 euro. Tjan had fotograferen altijd wel leuk gevonden, maar al dat gedoe met dure rolletjes die je dan weer moest laten ontwikkelen en afdrukken weerhield hem ervan te experimenteren en proefondervindelijk te leren. Deze Olympus moest uitwijzen of digitale fotografie wél iets voor hem was.

En dat was het. Anderhalf jaar later, op 20 juli 2001, bestelde hij online (bij WebVoordelig – de domeinnaam is nu te koop, dus vermoedelijk bestaat deze webwinkel niet meer) een toen hypermoderne camera: de Olympus C700UZ. Het 2,1 megapixel-toestel had maar liefst 10x optische zoom, een unicum in die tijd. Met terugwerkende kracht schrok Tjan zich een rolberoerte van de destijds toch echt uiterst scherpe prijs die hij ervoor betaalde. Inclusief verzendkosten kwam de C700UZ op 1914 gulden, bijna 900 euro! De foto’s die Tjan met dit toestel maakte waren prachtig, maar de traagheid van de mechaniek en de weinig coöperatieve lcd-zoeker zorgden ervoor dat Tjan bijna vier jaar later dan toch ging uitkijken naar iets nieuws.

Op 9 juni 2005 schafte hij bij Speed in Leiden (sindskort helaas failliet) zijn derde camera aan, de Canon Powershot S2IS: een heerlijke 5 megapixel-camera met 12x optische zoom. Het aankoopbedrag was 519 euro, en ook die prijs was op dat moment (het type was nog maar net geïntroduceerd) uiterst scherp. Tot afgelopen vrijdag heeft hij ermee gefotografeerd – ook nagenoeg alle foto’s op deze weblog werden met deze camera gemaakt.

Zijn nieuwste camera – de andere drie werken nog en zijn nog altijd in Tjan’s bezit (Tjan gooit als vermeld zelden iets weg) – kocht Tjan op 11 april 2009, afgelopen zaterdag dus: de Canon Powershot SX10IS, met 10 megapixel en een indrukwekkende 20x optische zoom. Bij Foto Klein in Leiden (gevestigd in het pand van het failliete Speed) onderhandelde hij de prijs naar beneden tot 325 euro. En wat een fantastisch apparaat is deze SX10! De eerste foto’s zijn indrukwekkend en volgen morgen op deze blog.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Cameraadjes

 1. Johan zegt:

  Maakte dit blogje onderdeel uit van de deal? ;-)
  Nee, zonder gekheid: ik ben erg benieuwd naar de eerste fotoresultaten.

 2. Tjan zelf zegt:

  @Johan: Nee, zo commercieel ben ik dan weer niet :-) Bovendien zou ik als ik Foto Klein was ook niet graag genoemd worden in hetzelfde rijtje als twee voorgaande, inmiddels failliete leveranciers.

 3. Johan zegt:

  @Tjan: Klein detail ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s