Precies een week nu zit ook Tjan op Twitter – de oplettende blogbezoeker heeft het in de linkerkolom wellicht gezien. Een experimentje, dat tot dusver leuker uitpakt dan Tjan verwacht had. Ooit begon hij een weblog, om zijn recensie-site een wat structureler karakter te geven en om ook iets met foto’s te kunnen doen. Hij vroeg zich toen af of dat bloggen wel iets voor hem zou zijn. Inmiddels zijn u en ik in de vierde jaargang van …en wat vond Tjan ervan? verzeild geraakt, en is van een experiment geen sprake meer. En ook microbloggen (zoals twitteren wel wordt genoemd) bevalt tot dusver uitstekend. Tjan kwettert in de virtuele vogeltjesdans die Twitter is regelmatig zijn partijtje mee.
Twitteren is een soort kruising tussen bloggen, sms’en en chatten. Je schrijft berichtjes van maximaal 140 tekens die je aan al je volgelingen (followers) richt, of aan één specifieke andere twitteraar. Intussen krijg jij ook de berichtjes van de twitteraars binnen die jij volgt.
Dat kan een vriend in Dorking (UK) zijn, maar ook iemand uit de regio die heel mooie foto’s maakt maar die je verder niet persoonlijk kent, de schrijfster van de allerleukste blogs en columns van Nederland, de D66-politicus die momenteel zijn finest hour beleeft of Ronald Giphart (om ook nog maar iemand bij naam te noemen). En ja, als je een beroemde twitteraar (waarvan er wereldwijd heel veel zijn) via het laagdrempelige Twitter een zinnige of originele vraag stelt, is de kans zeer groot dat je antwoord krijgt.
Voorbeeldje van recent getwitter tussen Ronald Giphart
en Tjan. Dezelfde avond nog zat ook Fokke en Sukke-
tekenaar Jean-Marc van Tol op Twitter: ‘Ik heb zeker
twee jaar gezeur van Francisco [van Jole] weten te
doorstaan, maar 1 middagje Giphart was teveel,’
twitterde hij om een uur of tien.
In Twitterland gaat het inderdaad veel over koetjes, kalfjes en het weer – daarin kan Tjan de critici geen ongelijk geven. Het gaat veelal om korte en vrijblijvende gesprekjes, zoals die in het voorbijgaan op straat worden gemaakt als je iemand tegenkomt die je kent – je richt je Twitter-netwerk zelf in, en volgt uitsluitend personen met wie je om welke reden dan ook iets hebt, whatever that ‘iets’ may be. Tjan’s tweets (want twitteraars produceren tweets) zijn als gezegd in de linkerkolom van deze site te volgen en vormen zo’n beetje de ‘the making of’ van deze blog, met zinloze informatie of fragmentarische ingevingen die het al dan niet tot een blogje zullen schoppen. Twitteraars die Tjan willen followen, zijn meer dan welkom!
Een nieuwe poll op deze blog:
Hoe denkt u over Twitter?
Klik hier en geef uw mening!
*leest met een glimlach en tikt*
ik zei het toch, twitter is gewoon leuk :)
Het ‘waarom’ is mij nog niet helemaal duidelijk, maar goed: zeg nooit nooit.
In diverse tweets (niet bij jou) zie je regelmatig # staan. Op mijn werk betekent dat fractuur. Bij mijn voetbalclub betekent het nummer. Wat betekent dat bij Twitter?
@Patrick: Dat zijn zogenaamde hashtags, om aan te geven dat je berichtje aansluit bij een populair gespreksonderwerp in Twitterland. Het leidt tot een soort vrijblijvende vorm van indexering. Gisteren was in Nederland de hashtag #lentepic erg populair. Soms bouwt iemand daar dan weer een site omheen, waar alle tweets met de betreffende hashtag verzameld worden. Meer info: http://twitter.pbwiki.com/Hashtags
Goh, ik lijk wel een kenner… ;-)
Toch grappig dat je via Twitter dan weer met een zgn BN’er in contact komt.