Stomme filmpjes einde van YouTube?

In februari 2005, iets meer dan vier jaar geleden dus, werd de filmpjessite YouTube bedacht door drie ex-medewerkers van PayPal. In november van dat jaar konden internetters op eenvoudige wijze hun eigen filmpjes uploaden om die vervolgens met de wereld te delen. De site maakte een vliegende start en was al snel een denderend succes. Niet in de laatste plaats door de vele muziekclips werd YouTube een instituut, waarvan het nu moeilijk voorstelbaar is dat het nog geen veertig maanden bestaat.

De embed-functie, waarmee clipjes ook op weblogs konden worden geplaatst (Tjan’s Tube in de linkermarge van deze site is hier een goed voorbeeld van) zorgde voor nog meer bezoekers, en Google zag haar kans schoon: eind 2006, een jaar nadat de site operationeel was, kochten zij YouTube voor 1,65 miljard dollar. Op dat moment begonnen platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties te klagen: ze eisten geld, wilden sites laten betalen voor het embedden van filmpjes of verlangden dat clips werden verwijderd. Hiermee leek de toekomst van het nieuwste onderdeel van Google plots een stuk minder rooskleurig…

Er kwamen regeltjes en beperkingen, Google laat sommige filmpjes sindskort voorafgaan door reclame, het embedden van clipjes wordt in toenemende mate onmogelijk gemaakt, en soms worden, om rechthebbenden tegemoet gekomen, wel de beelden vertoond, maar dan zonder het geluid. De tijd van de stomme film is hiermee teruggekeerd en YouTube wordt als medium opeens veel minder interessant. Voor Tjan’s Tube maakt Tjan intussen als het even kan dan ook liever gebruik van het kwalitatief betere, maar kwantitatief in minder duizelingwekkende hoeveelheden beschikbare materiaal van Dailymotion.

Begin deze week besloot Google, dat op dat moment in onderhandeling was met Britse auteursrechtenorganisaties over de hoogte van een afdracht, om een significant deel van de filmpjes voor Britse bezoekers te ontdoen van hun geluidsspoor – waarmee de site zichzelf onmiskenbaar op een zijspoor heeft gemanoeuvreerd. De muziekindustrie beschouwt YouTube sinds de overname door Google als een melkkoe, in plaats van als een gratis publiciteitsmachine, en dat is nog stommer dan de stomme filmpjes in Groot-Brittannië. Maar ja, wat kun je ook verwachten van een branche die de boot online totaal gemist heeft en die van cd-winkels verlangt dat er auteursrechten worden afgedragen over de muziek die in deze winkels bij wijze van promotie ten gehore wordt gebracht…


Toepasselijk liedje… (met geluid)


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Stomme filmpjes einde van YouTube?

 1. Niet zoveel tegelijk erop zetten hoor, kan het bijna niet meer bijhouden hhaahh.
  Belachelijk inderdaad van You Tube zal hoop kijkers gaan schelen.
  Schouwburg, ja de luisterplaatsen heb ik ooit vroeger ook eens gezeten is niet echt fijn.
  Off topic, ik heb afgelopen week even rond mogen kijken in Rembrandt,(foto’s gemaakt voor de folder) ziet er wel heel leuk uit.
  Nu even afwachten hoe het eten is, maar dat weet ik eerdaags hahaahh.

 2. Johan zegt:

  Op dit moment is Youtube het nog wel voor mij, maar dat kan snel veranderen.

 3. Tjan zelf zegt:

  Aanvullinkje: vandaag werd bekend dat een rechter Buma/Stemra eerder al in de kaart heeft gespeeld door een bedrijf te verplichten een heffing te betalen omdat het een productiemedewerker TOESTOND dat hij tijdens zijn werk naar zijn iPod luisterde :
  http://webwereld.nl/nieuws/56334/rechter–toestaan-ipod-luisteren-is-openbaarmaking.html
  Het moet verdomme ook niet gekker worden… ontvangen de NS straks een aanslag van de copyrightgestapo voor alle passagiers die in de trein naar hun eigen muziek luisteren? En moeten scholen betalen voor leerlingen die in de pauze naar de muziek uit hun mobieltjes luisteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s