‘Menselijke fout’ bij Telegraaf.nl

ARNOLD BURLAGE SLAAT FLATER
De lichamen van de piloten van vlucht TK1951 waren nog niet geborgen, of luchtvaartjournalist Arnold Burlage wist op de site van De Telegraaf al te vertellen wat de oorzaak van de vliegramp bij Schiphol was: brandstoftekort. Een schande was het, dat luchtvaartmaatschappijen poogden te bezuinigen op de vluchtkosten door zo min mogelijk brandstof mee te nemen. In dit geval dus met fatale afloop: er was te weinig kerosine aan boord om de landingsbaan te halen.

Vandaag maakte Burlage het nog bonter. Om 12 uur 47, een uur en een kwartier voordat Pieter van Vollenhoven de bevindingen van zijn Onderzoeksraad voor de Veiligheid bekend zou maken, had de journalist – een autoriteit op zijn gebied – de primeur al in handen, zo suggereerde hij althans: de ramp was louter te wijten aan menselijk falen. Ter illustratie: in de honderden reacties op het artikel van voor 14.00 uur (waarvan er inmiddels opvallend veel zijn verwijderd) wordt net als in de toenmalige versie van het artikel uitsluitend gerept over de fouten van de bemanning. Pas toen de persconferentie van Van Vollenhoven achter de rug was, werd het artikel aangepast en deed ook op de site van De Telegraaf de defecte hoogtemeter zijn intrede. Intussen stroomden de reacties de voorbarige berichtgeving binnen: ‘Beste Telegraaf, uw verhaal klopt van geen kanten met wat de Onderzoeksraad van de Veiligheid geconstateerd heeft. Jammer!’ en ‘De verslaggever zit er een beetje naast te kleunen.’

De wil om te scoren zal ongetwijfeld groot zijn geweest, maar als je primeur op zijn best halve waarheden bevat, die in dit geval ook nog eens zeer gevoelig liggen en uiterst beschuldigend van aard zijn, dan koop je daar weinig voor en komt je scoop als een boemerang terug. Althans, zo zou het wat Tjan betreft moeten zijn. Hij vreest evenwel dat helemaal niemand Arnold Burlage zijn behoorlijk pijnlijke misser kwalijk zal nemen, en da’s op zichzelf al best kwalijk. Wat hem betreft zou deze fout eigenlijk niet zonder consequenties mogen blijven.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ‘Menselijke fout’ bij Telegraaf.nl

  1. Johan zegt:

    Tja, het bewijst maar eens weer dat De T. een veredeld roddelblad is. Wat voor broddelzender moet dat dan wel worden? Laten we daar eens met zijn allen wakker van liggen!

  2. Tjan zelf zegt:

    @Johan: Op zich is De Telegraaf de enige krant die nog weleens met een echte primeur komt. Alleen moeten ze niet voor hun beurt gaan schreeuwen. Dit is wat mij betreft een vorm van journalistiek waar de honden geen brood van lusten.

  3. Rob zegt:

    Geweldige blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s