Het 10cc van Gouldman en Wilson

10cc | In concert | Leidse Schouwburg, Leiden | dinsdag 3 maart 2009
De Britse formatie 10cc was vooral in de jaren zeventig actief en beleefde in 1978 haar finest hour met de zomerse wereldhit ‘Dreadlock Holiday’. In 1993 woonde Tjan een even gelikt als indrukwekkend reünieoptreden van de formatie bij, bij zonsondergang op het strand van Scheveningen. Zestien jaar later is er opnieuw sprake van een reünie, maar nu in de veel intiemere setting van een uitverkochte Leidse Schouwburg, die gisteravond als onderdeel van een uitgebreide Nederlandse tournee werd aangedaan.

Reünie is misschien niet helemaal het goede woord voor deze line up, die door het Nederlandse impressariaat terecht ook wel als ‘Gouldman and friends’ wordt gepresenteerd: slechts songwriter Graham Gouldman (zang, bas, gitaar), Rick Fenn (gitaar) en Paul Burgess (drums) maakten eerder deel uit van de band – de soundbepalende leden van het eerste uur Kevin Godley, Lol Creme en Eric Stewart (die er in 1993 wel bij was) waren helaas niet te porren voor een nieuwe comeback.

Het had dus het 10cc van Graham Gouldman moeten zijn, gisteravond in de Leidse bonbonière. En deze Gouldman is zeker niet de minste, zo bleek toen de band ‘Busstop’ van The Hollies en ‘No Milk Today’ van Herman’s Hermits ten gehore bracht: beide nummers werden in een ver verleden door de 10cc-voorman geschreven. Toch was het niet de vocaal wat achterblijvende bassist die zijn stempel op deze avond zou drukken. Die eer viel te beurt aan Mick Wilson, die veelal vanachter zijn percussie op weergaloze wijze een groot deel van de leadvocals voor zijn rekening nam. Wat een stem! Tjan vraagt zich af waarom hij, muziekkenner als hij zichzelf toch wel durft te noemen, de goede man niet kent. Dat wordt dus googlen…

De setlist bevatte alle grote hits: van ‘Wallstreet Shuffle’ en ‘Donna’ tot ‘I’m Not In Love’, en van ‘Rubber Bullets’ en ‘The Things We Do For Love’ tot ‘Dreadlock Holiday’ (‘I don’t like Leiden – I love it!). De uitvoeringen van de songs waren zorgvuldig, de balans in de mix was goed en de geraffineerde meerstemmige zang om door een ringetje te halen. Het was zeker met terugwerkende kracht goed te horen dat 10cc een kind van zijn tijd was: de band is schatplichtig aan The Beatles en The Beach Boys, terwijl ook de invloeden van de destijds uiterst populaire symfonische rockmuziek hoorbaar zijn. Er wordt zelfs voorzichtig geflirt met de punk die in de jaren zeventig luidruchtig de kop op stak, en ook de reggae-invloeden zijn niet van de lucht. Een muzikaal bijzonder rijke avond dus, waarbij Tjan zich meer dan uitstekend vermaakt heeft.
Rapportcijfer: 9


Een mooie impressie van wat Tjan gisteren zag:


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Het 10cc van Gouldman en Wilson

 1. Erik zegt:

  Goede recensie. Vond het ook geweldig gisteravond!

 2. Kees A. zegt:

  Ook zonder Lol, Kevin en Eric een stel regelrechte kanjers! Dergelijk muzikaal vakmanschap en diversiteit zie je zo maar niet meer. We hebben een heerlijke avond gehad vol herkenning en nostalgie. Aanrader!!!

 3. Bert zegt:

  Zaterdagavond naar 10cc geweest in Utrecht.
  Inderdaad een feest der herkenning!!
  Ben fan sinds de jaren 70, natuurlijk zou het mooi zijn geweest als het een echte reünie was geweest met Kevin, Lol en Eric, maar die kans is erg klein.
  Een kwalitatief/muzikaal goed stel.
  Voor hen die twijfelen: BE THERE!!!

 4. Brenda zegt:

  Gisteravond waren ze in Gouda. Mijn mening over die avond komt precies overeen met deze recensie. Geweldige avond, supergoede muziek en ook ik dacht: hoe heb ik die man, Mick, kunnen missen? Als je nog kaartjes ergens kunt krijgen: ga naar ze toe! (en ik ben niet eens een 10cc liefhebber, ik vond het eigenlijk – tot gisteravond dan- ouwelullenmuziek…)

 5. H de Haan zegt:

  Gisteravond het concert bezocht in een wonderlijk genoeg niet uitverkocht Carré. Vanaf rij 3 een voortreffelijk uitzicht op vijf ongelofelijke vaklieden, die een weergaloos concert gaven. Meteen al toen Gouldman in zijn eentje met akoestische gitaar een van zijn zestiger jaren hits inzette, wist je dat de rest van het concert goed zou worden. Dat het zo fantastisch zou worden had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik bezoek de laatste veel van de “wat oudere popartiesten”, maar zelden heb ik iemand als Gouldman gezien, die zo goed geconserveerd is; fysiek, qua stem en qua instrumentbeheersing. Wat een typisch Brits ingetogen enthousiasme en wat een bescheidenheid van iemand die zoveel hits op zijn naam heeft als schrijver en als schrijver/performer. Hij oogde als een kruising tussen Henk B. Marvin en Frans Molenaar en je zou hem eerder als verkoper in een herenmodezaak plaatsen, maar wat was en is hij op zijn plaats op een rockpodium,omringd door louter topmuzikanten. Wat een genot om zulke vakmensen zo’n steengoed repertoire te zien en horen uitvoeren. Naast een solide bassende Gouldman viel vooral zanger/gitarist/percussionist Mick Wilson op; wat een waanzinnig talent!
  Eindelijk weer eens een concert waarvan je denkt: als ze morgen weer optreden, ga ik er weer naar toe. Een topperfomance van begin tot eind. Mij benieuwen of Steely Dan en Crosby, Stills & Nash een zelfde enthousiasme en professionaliteit kunnen opbrengen als ze in Nederland (Heineken Music Hall) optreden.
  Hans de Haan

 6. Tjan zelf zegt:

  @Hans de Haan: Dank voor je uitvoerige verslag van het optreden in Carré. We zijn het wel zo’n beetje eens, geloof ik :-)

 7. Gertjan zegt:

  Ik heb 10 cc een paar weken geleden mogen zien in Beverwijk en ik denk er exact hetzefde over. Top, top, top. En inderdaad wat een stem heeft die Mick Wilson. Indien je de kans krijgt, gaat ze zien!

 8. stegeman d zegt:

  Gisteravond naar apeldoorn geweest.
  In 1 woord fantastisch.
  Goed balans ,alle grote hits gespeeld.De twee ontbrekende personen worden moeiteloos vervangen.Doen zeer zeker niet onder.
  Wie nog twijfelt of moet gaan doen!!!!!!!!!!!!

 9. Robbie zegt:

  Ook ik was vrijdagavond in Apeldoorn. Sceptisch, omdat Eric Stewart er niet bij was. Maar wat heb ik geweldig genoten! Prachtig concert, en wat is die Mick Wilson fabuleus. Iedereen die dit concert laat lopen maakt een grote fout. In jaren niet zo’n leuke concertavond gehad. En dat wil wat zeggen want ik ben een ongelooflijke zeikerd op dat gebied…

 10. wil zegt:

  in 1 woord: SUPER!!!!
  Mick Wilson steelt echt de show
  wat een stem!!!

 11. Meindert zegt:

  Was afgelopen disndag bij het 10CC concert in Nijmegen: absolute top!
  Overigens, deze 10CC is nog redelijk origineel: gitarist Rick Fenn en drummer Paul Burgess spelen al vanaf de splitsing met Creme en Godley samen met Gouldman/Stewart, zowel live (kijk maar eens op het album Live and Let Live van 10CC) als op studio albums. En die Mick Wilson is zeker een blijvertje!

 12. Fred de Kleuver zegt:

  Wel de aankondiging gezien: “10CC live in Veenendaal” maar ja waarom zou ik gaan, vast een beetje saai in zo’n theater……….
  Bijna een jaar later zag ik ineens de DVD “Clever Cloggs” bij de Free Record Shop liggen voor een redelijke prijs en dus maar meegenomen.
  Sindsdien is deze DVD en de (waanzinnig goed klinkende) Audio Rip op mijn MP3 vrijwel dagelijks beluisterd en bekeken.
  The things we do for love, Good morning Judge, heerlijke nummers. Hoogtepunten zijn ook I’m not in love en Ready to go home met de inderdaad super getalenteerde Mick Wilson. Wat een ontdekking die man, super stem, meer dan goede percussionist en wat een prettige uitstraling! Lijkt overigens heel veel op Neal Morse voor diegenen die hem kennen.
  Graham Gouldman is ook goed op dreef trouwens net als eigenlijk de hele band.
  De volgende keer dus wel naar het concert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s