El Gouna breidt uit

Toen Tjan en partner de Egyptische badplaats El Gouna zes jaar geleden voor het eerst bezochten, was het een dorp dat je in een minuut of vijfentwintig te voet kon doorkruisen. Dat jaar was net de Marina (Abu Tig) geopend, een St. Tropez-achtige jachthaven waarvoor je vanuit het centrum (Kafr) vijftien minuutjes dwars door de woestijn moest lopen. Deze Marina van El Gouna had iets surrealistisch en deed nog het meest denken aan een filmset: er waren winkels en terrassen, maar geen toeristen. Er lag slechts een enkele boot aangemeerd. Direct achter de bebouwing begon de woestijn weer.

Inmiddels is El Gouna zowel in noordelijke als in zuidelijke richting flink gegroeid (zie kaart). Het gebied tussen dorp en Marina is volledig bebouwd: louter laagbouw met veel groen. Abu Tig is een levendig gebied geworden, met veel horeca en flanerende toeristen. De jachthaven ligt vol met grote, luxe zeewaardige schepen uit de ook in Paleis Noordeinde bekende belastingparadijzen.

En dus… is men in El Gouna begonnen met de aanleg van een tweede Marina (zie foto boven). Nog groter, met weer nieuwe hotels. Achter deze tweede Marina, voor ‘superyachts’, komt een tweede 18-holes golfcourse (Ancient Sands) en worden compleet nieuwe wijken uit het woestijnzand gestampt (zie impressie vanuit de lucht). Tjan en partner namen een kijkje op de uitgestrekte bouwplaats.De aanlegplaatsen, inclusief stroom, zijn gereed, en ook de lantaarns branden al.
Zoals Tjan en partner anderhalf jaar geleden in Pompeï hun fantasie de vrije loop lieten over hoe het ooit geweest zal zijn, probeerden zij zich nu voor te stellen hoe het moet gaan worden.
Vanaf de nieuwe brug. Ergens in dit Willink-achtige landschap moet ook de nieuwe golfbaan worden gerealiseerd.
Take it to the bridge…
Ten noorden van de nieuwe Marina. Wat heeft de koptische familie Sawaris (die deze toeristische nederzetting aan de Rode Zee begin jaren negentig stichtte en er met het bedrijf Orascam nog altijd de scepter zwaait) hier nog voor plannen mee?

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op El Gouna breidt uit

 1. Johan zegt:

  Ik ben heel benieuwd als ik er ooit terugkom, hoe het veranderd is.

 2. Jaco zegt:

  Zouden ze daar nog last hebben van de ‘crisis’? Ik herken de ‘landschappen-in-aanbouw’ van onze twee bezoekjes aan Turkije, en weet dat de bouw van een hotel of strip opeens stil kan komen te liggen, om in betere tijden weer te worden opgepikt. En hoe vind je dat jullie ‘ontdekking’ in veelvoud is geplagieerd?

 3. Tjan zelf zegt:

  @Jaco: Omdat de hele stad beheerd wordt door Orascom, gaat het er in El Gouna (in vergelijking met Hurghada) erg gestructureerd en geordend aan toe. Elders in Egypte worden panden bewust niet afgebouwd, omdat er zolang het in aanbouw is geen belasting over betaald hoeft te worden. Ondanks alle schaalvergroting en bouwactiviteiten blijft El Gouna wat ons betreft een paradijsje – al zie je dat aan deze foto’s niet af.

 4. Dat van die be;lasting is in Griekenland ook zo, vandaar dat er boven alle panden nog staaldraad van het beton uitsteekt.
  Had gelijk weer heel wat bij te lezen bij je, maar ja inspiratie opgedaan natuurlijk in je vakantie.

 5. Tjan zelf zegt:

  @Glibber: Elke werkdag een blogje, en inmiddels zijn we sinds mijn vakantie drie werkdagen verder. Toen ik terugkwam van vakantie had ik bij jou met je 7 blogjes per week nog veel meer bij te lezen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s