Arrogante hufter

Tjan is een ervaren tekstverwerker en als het aan hem lag, verwerkte hij zijn teksten nog altijd in het onvolprezen maar het naar digitale maatstaven inmiddels prehistorische pakketje WordPerfect 5.1, dat in 1991 op de markt kwam. Een typmachine met geheugen, dat is wat een tekstverwerker moet zijn: dedicated, zonder vervuilende opmaakfuncties die de aandacht alleen maar afleiden van de geschreven boodschap.

Nadat Microsoft een paar jaar geleden via een zogenaamde veiligheidsupdate het grootste deel van de compabiliteit met WordPerfect doelbewust uit de Office-pakketten had verwijderd, had ook Tjan geen keus en gaf hij zich met tegenzin over aan het Word van Bill Gates – al staat er nog altijd een werkende shortcut naar het onder DOS opererende WP51 op zijn pc’s. Ook in Word kiest hij voor witte, niet-proportionele letters tegen een blauwe achtergrond (net als in WP, en bovendien duidelijker en rustiger voor de ogen), en nog altijd schakelt hij alles wat op meedenken lijkt uit. Een computer moet pas iets doen als Tjan dat zegt, en het apparaat moet zeker niet voor zichzelf gaan beginnen. Want hoe vaak zie je niet dat een apostrof (in ‘s, ’t of ‘m bijvoorbeeld) in drukwerk ten onrechte een aanhalingsteken-openen is geworden omdat gebruikers niet weten hoe ze de zogenaamd meedenkende computer tot de orde moeten roepen, of daar simpelweg geen zin in hebben?

Dinsdag nam Bill Gates wraak. Tjan joeg even snel de spellingscontrole door een door hem geestgeschreven column heen, en kreeg toen de melding Vaag taalgebruik (geen suggesties). Nu kwam de betreffende zin niet in aanmerking voor de Libris Literatuurprijs (die zinnen bewaart Tjan voor zijn eigen columns), maar grammaticaal schortte er niets aan. ‘Arrogante hufter!’ zei neerlandicus Tjan – die regelmatig met, of beter: tegen zijn computer praat – dus in een eerste reactie. Da’s niet netjes nee, maar in ieder geval ook niet vaag. Inmiddels heeft hij de virtuele spellingcontroleur gekortwiekt en door middel van het verwijderen van een vinkje opgedragen zich in het vervolg niet meer met Tjan’s zinsbouw te bemoeien. Dat zal hem leren wie de baas is!


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Arrogante hufter

 1. ton zegt:

  Het blijft gemodder met Microsoft Office. Ik gebruik sinds de aanschaf van mijn laptop het gratis programma Open Office. Ik had geen zin Bill G. weer te subsidiëren.

 2. Johan zegt:

  WP 5.1, dat waren nog eens tijden. Niet voor niets heet dat programma voluit Word Perfect, terwijl het Microsoft-gedrocht slechts Word mag worden genoemd.
  Desalniettemin en Microsoft-monopolistisch gezien onvermijdelijk werkte ik de laatste jaren ook – soms tot vervelens toe – met het Office-programma. Daar ben ik sinds een paar maanden vanaf; hier draait OpenOffice.org tot ieders (of in ieder geval mijn) tevredenheid.

 3. Xiwel zegt:

  Ik heb jaren WP5.1 (en ook 4.2) gebruikt. Dat waren redelijke versies. WP was vaak verre van Perfect en heel veel van hun updates gingen de mist in. Ik heb overigens ook Calc Perfect gebruikt, de Word Perfect tegenhanger van Lotus 123. Die laatste was stukken beter, maar deed toen nog niet aan textopmaak zoals de WP versie.
  Tegenwoordig gebruik ik kladblok voor kladjes en teksten die ik in websites plak. Zo voorkom je ongewenste karakters die een site kunnen vernaggelen. Wordpad gebruik ik ook en ik schakel pas over naar Writer van OpenOffice (ik het geen MS Word) als er een brief naar de burrie moet. Want ook dat ding zit bomvol met ballast.

 4. Tjan zelf zegt:

  @Xiwel: WP42 heb ik ook nog meegemaakt, maar WP51 is voor mij toch wel redelijk ultiem. Vooral omdat je via het ‘onderwaterscherm’ (Alt F3, meen ik) werkelijk alle overbodige rommel kon zien en kon verwijderen. Dat – en de krachtige WP-makrotaal waarmee ik kon lezen en schrijven – mis ik in Word misschien nog wel het meest: het totaal geen grip hebben op opmaakcodes en andere onzin die door het pakket aan een tekst worden toegevoegd…

 5. Xiwel zegt:

  #tjan Alt-F3 kon bij 4.2 ook en je had het vrij vaak nodig. Eigenlijk was daaruit de destileren dat het een soort RTF (Rich Text File) danwel iets HTML’erigs was. Bij Outlook Express zit ook zo’n soort onderwater (bron) knop. Vaak gebruik ik dat mailprogramma ook gewoon als textverwerker.
  Die makrotaal van WP heb ik vrijwel niet gebruikt. Destijds vond ik het een dom programma vergeleken met Lotus 123, die ook een prima scripttaal had waarmee ik dat zelf tekeningen liet maken. Ook daarin schoot ik te ver door en later bleek die ‘super’-applicatie met zelfgemaakt menu niet te migeren naar Lotus voor Windows en/of Excel met Visual Basic. Dat is nog steeds zo. Ook een goed bewijs dat we er op achteruit zijn gegaan. Om die reden heb ik nog een Lotus versie 2.01. Die werkte goed op Windows98, maar heb ik nog niet op XP geprobeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s