Het baanbrekende werk van Jack Bauer

Een zwarte president in het Witte Huis… voor Tjan en de wereldwijd miljoenen andere liefhebbers van de actieserie 24 is het niets nieuws. In het eerste seizoen (‘day one’) was – terwijl special agent Jack Bauer druk bezig was de wereld van een wisse ondergang te redden -, nog te zien hoe de donkere, democratische senator David Palmer campagne voerde voor het presidentschap, maar in het tweede seizoen van de serie had de sympathieke, verstandige, bijkans kreukloze Palmer het tot the oval office geschopt (foto inzet). De zwarte president hield het een paar seizoenen vol, om uiteindelijk op dramatische wijze te worden vermoord. Zijn broer Wayne (vanzelfsprekend eveneens zwart) volgde hem op.

Voor kijkers van 24 is Barack Obama dus in zekere zin al de derde donkere president van Amerika. Onzin natuurlijk, maar uit gedegen onderzoek van verschillende vooraanstaande Amerikaanse sociologen blijkt dat de Palmers in de States wel degelijk een belangrijke rol hebben gespeeld bij de acceptatie van Obama als mogelijke president. De Fox-serie is in de VS ondanks (of juist dankzij) de kritische noten die erin worden gekraakt razend populair, en David Palmer, gespeeld door Dennis Haysbert, werd in een poll zelfs uitgeroepen tot favoriete film/tv-president aller tijden, waarbij een meerderheid van de ondervraagden graag zou zien dat dit fictieve personage daadwerkelijk president van Amerka zou worden.

Het kan natuurlijk zijn dat Tjan teveel naar 24 heeft gekeken, maar op een site met vijfendertig oogstrelende krantenfoto’s van de kersverse Amerikaanse president Barack Obama, zijn er zeker zes (zie hieronder) die wat hem betreft zo uit de actieserie afkomstig hadden kunnen zijn: ze ademen dezelfde sfeer, lijken door een regisseur in scene gezet, Obama doet denken aan Palmer, en bovenal: special agent Jack Bauer lijkt op geen van de foto’s ver weg. De lijn is blijkbaar dun, tussen feit en fictie…

Intussen maken de Amerikaanse 24-fans zich op voor het zevende seizoen, dat begin 2009 van start gaat (trailer), maar in afwachting daarvan zend Fox op 23 november eerst nog de twee uur durende tv-film 24: Redemption uit (trailer). En terwijl Jack Bauer daarin door Afrika banjert, is de macht in Amerika in handen van… de eerste vrouwelijke president uit de Amerikaanse geschiedenis. Ze blijven de werkelijkheid een stap voor, daar bij Fox!
Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het baanbrekende werk van Jack Bauer

 1. Fictie en werkelijkheid liggen vaak dicht naast elkaar.
  Maar laten we afwachen wat Obama voor elkaar kan krijgen, hij heeft een hele zware erfenis op te lossen.
  En daarnaast (klinkt misschien raar) hoelang heeft hij nog te leven, lopen zoveel gekken rond op de wereld.

 2. Tjan zelf zegt:

  @Glibber: Die angst wordt door velen gedeeld. Laten we maar hopen dat er ook in het echte leven dan Jack Bauers zijn om een eventuele aanslag te voorkomen…

 3. ton zegt:

  Ik hoorde in de auto op de radio dat de serie “West Wing” inmiddels een latino president heeft met veel Obama-trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s