Beslissing in de laatste bocht

Het Formule 1-seizoen kende zondagavond in Brazilië tijdens de laatste race een ronduit bizarre ontknoping. Toen de vlag gevallen was, stonden er twee teams te juichen in hun pitbox. Bij Ferrari kwam de klap hard aan toen de computer uitwees dat niet de Braziliaan Felipe Massa – die als eerste de finishstreep passeerde en zo zijn thuisrace op zijn naam schreef -, maar de jonge Brit Lewis Hamilton – de eerste ‘donkere’ F1-coureur – zich na achttien races over in totaal zo’n 5500 kilometer wereldkampioen mocht noemen.

Dat Ferrari-coureur Felipe Massa de race zou gaan winnen, was verwacht: hij had zich zaterdag goed gekwalificeerd, startte vanaf de eerste plek, deed niets fout en en reed de hele race onbedreigd op kop. Hij moest ook wel, wilde hij aanspraak maken op de titel. Lewis Hamilton, die rijdt voor het team van McLaren/Mercedes, begon de race in Brazilië met 7 punten voorsprong. Zijn taak was dus de auto heel te houden, en bij de eerste vijf te eindigen: bij winst van Massa zou hij het WK dan met 1 punt verschil winnen.

Een rondje of tien voor het einde zat Hamilton op rozen: hij reed ‘safe and sound’ op de vierde plek. Sebastian Vettel drong weliswaar aan, maar daarachter reed Hamiltons teamgenoot Heikki Kovalainen, die als buffer kon fungeren en zo de in het slechtste geval vijfde plek van zijn teammaat kon verdedigen. Maar toen – je verzint het niet… – begon het te regenen op Interlagos, het circuit van Sao Paulo. Het achterveld kwam als eerste de pits binnen voor regenbanden. Massa reed door. Hamilton reed door. Massa reed nogmaals door. Hamilton niet. Hij kwam vanaf de vierde plek binnen, met de gretige Vettel nog altijd op zijn bumper. Als aan een touwtje verlieten zij getweeën ook weer de pits. Een rondje later stopte ook Massa bij zijn team om regenbanden onder zijn Ferrari te laten monteren. Hij sloeg een kruisje. Nagenoeg iedereen reed nu op regenbanden rond. Iedereen… behalve Toyota-coureur Timo Glock.

Met nog twee rondjes te gaan werd Hamilton (die na de pitstops op de vijfde plek rondreed) ingehaald door Robert Kubica. De Pool had er flink de gang in, maar reed op een rondje achterstand. No worries, dacht Hamilton dus, alleen nam Kubica tijdens zijn inhaalactie in zijn kielzog ook de jonge hond Sebastian Vettel mee. Hamilton zesde! Dat was niet genoeg voor de titel. De twee ronden die restten waren huiveringwekkend: Hamilton moest Vettel voorbij, maar kon dat niet. Toen Massa over de finish kwam, ontplofte de pitbox van Ferrari. Toen Hamilton de streep passeerde, gebeurde hetzelfde bij McLaren. Eén oplettende Ferrari-monteur schudde nee; de blije gezichten bij de mechanicies, de vader en het broertje van Felipe Massa verstarden. Ongeloof. Ontgoocheling. Hamilton finishte achter Vettel, dus Massa was wereldkampioen. Toch?

Tjan had het niet gezien, Hamilton moest het zelf achteraf van zijn team horen, 7-voudig wereldkampioen Michael Schumacher zat naar eigen zeggen verbouwereerd voor de buis, en ook RTL-commentator Olav Mol was het in alle hectiek ontgaan: In de laatste bocht haalden zowel Vettel als Hamilton een Toyota in. En dat was geen achterblijver, maar dat was de Toyota van Timo Glock, die op zijn ‘mooi weer’-banden op de natte baan niet vooruit te fikken was en zijn vierde plaats niet wist vast te houden. In de laatste bocht reed Vettel dus naar een vierde, en Hamilton – op het allerlaatste nippertje – naar de vijfde plek. En waar de 23-jarige Brit vorig jaar een puntje te kort kwam, werd hij nu, na een memorabele race, de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de Formule 1. En Massa? Die hield het, net als de Braziliaanse weergoden, niet droog…


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s