Horeca op Ameland

Nes Café | Nes (Ameland) | vrijdag 17 oktober 2008
Van de veerboot wandelden Tjan en partner vorige week vrijdagavond naar hun accommodatie. Halverwege, in het leuke dorpje Nes, hielden zij halt om neer te strijken op het lekker verwarmde terras van Nes Café. De gastvrije bediening zorgde voor een prima sfeer en, belangrijker nog, de prijs-kwaliteitverhouding van de leuke gerechten – de gevarieerde kaart kan zonder meer oorspronkelijk worden genoemd – was uitstekend. De warm geserveerde, kruidige stokbrood met kruidenboter en een prima huisgemaakte tapenade maakten nieuwsgierig naar het hoofdgerecht. Zowel Tjan als de partner van Tjan kozen voor de mixed grill, en die was zonder meer uitstekend bereid. Het vlees werd vergezeld door friet, sausjes, in de schil gebakken aardappels, beetgare bloemkool en een bietensalade. Erg lekker, en als gezegd, uitermate vriendelijk geprijsd.
Rapportcijfer: 8

Van Heeckeren | Nes (Ameland) | zaterdag 18 oktober 2008
Van Heeckeren is een trendy maar sfeervol restaurant, dat eerder dit jaar na een grondige verbouwing werd heropend. Wat meteen in het oog springt is het riante terras, met comfortabele banken, terrasverwarming en open vuur. Maar ook binnen is het prima toeven. De open keuken bevindt zich midden in zaak, zodat alle gasten de keukenbrigade bezig kunnen zien, en ook de afgesloten, glazen inloop-wijnkast is een regelrechte blikvanger. Deze zaterdag aten Tjan en zijn disgenoten hier maar liefst twee keer: tijdens de lunch op het terras koos Tjan voor de Texas Burger, een werkelijk voortreffelijke, fors uitgevallen hamburger met spek en cheddar, die geserveerd werd met friet. Super! Tijdens het diner ging het er een paar tandjes culinairder aan toe. Als voorgerecht at Tjan Yakitori, Japanse satéspiesjes met huisgemaakte bananenchips. Erg lekker. Ook de gamba’s die hij als hoofdgerecht bestelde waren uitstekend bereid, al was de chilisaus misschien net een tikje te subtiel om opgewassen te zijn tegen de smaak van de gamba’s. Als nagerecht bestelde Tjan de profiteroles, twee flinke roomsoezen met warme chocoladesaus. Twee van zijn disgenoten gingen zich enthousiast te buiten aan de overdadige chocoladeproeverij. Het flesje rode dessertwijn uit de Cognacstreek dat de desserts vergezelde, maakte het feest compleet. Slechts twee kleine puntjes van kritiek: het was jammer dat van twee gerechten pas nadat de bestelling was doorgegeven duidelijk werd dat ze niet meer konden worden geserveerd, en in het restaurant was het, vermoedelijk ten gevolge van de open keuken, wel wat aan de erg warme kant. Maar verder staat Van Heeckeren garant voor een prachtige avond, met heerlijk eten in een perfecte ambiance – een regelrechte aanrader voor elke bezoeker van Ameland!
Rapportcijfer: 9

’t Baken | Nes (Ameland) | zondag 19 oktober 2008
Dit in de duinen gelegen restaurant is van alles wat: een pastahuis, een pannenkoekenhuis, maar de kaart bevat ook vlees- en visgerechten. Hoewel culinair dus een allegaartje, smaakten de voorgerechten (Italiaanse antipasti en bruschetta’s) dank zij het gebruik van goede ingredënten uitstekend. Het was dan ook teleurstellend dat deze lijn in de hoofdgerechten niet werd doorgetrokken. Zo was de tagliatelle carbonara van de partner van Tjan niet bepaald op smaak bereid, en was ook de grillschotel van vier verschillende stukjes vlees niet meer dan redelijk te noemen. In de salade kwamen de ingrediënten van het voorgerecht weer terug, en de gebakken aardappeltjes met rozemarijn waren ietwat oubollig en bovendien niet gaar. Tjan hield het wat het nagerecht betreft bij een French Coffee, maar van zijn disgenoten begreep hij dat de poffertjes fantastisch waren. Mede gezien het overdadige aanbod op de kaart, moet ’t Baken dus waarschijnlijk vooral als pannenkoekenhuis worden beoordeeld. Als restaurant schoot het gemoedelijk eethuisje eenvoudigweg te kort.
Rapportcijfer: 6,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Vakantie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Horeca op Ameland

  1. Twee van de drie en goed cijfer is dus toch een lekkere vakantie geweest.
    Ennuhhhh komen er bij de volgende keuringen van restaurants ook toiletten controles hahahahah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s