Icesave today (deel 2)

Roberto Jacketti en zijn Scooters zongen het al: ‘Icesave today!’ Onder die titel publiceert Tjan op zijn blog de uit het leven gegrepen avonturen van een Icesave-spaarder op jacht naar zijn eigen spaartegoed.

* Binnen nu en een week zouden Icesave-spaarders de claimformulieren DNB moeten ontvangen. Spannend! Inzage in de saldi is er nog steeds niet. Hiertoe zou de site van Icesave afgelopen maandag heropend worden, maar dat is tot dusver niet gebeurd. Inmiddels is duidelijk dat DNB ook het het opgebouwde renterecht tot en met 13 oktober vergoedt. Tot en met 1 oktober was de rente over het derde kwartaal al bijgeschreven. Op internet circuleren al Excel-sheets waarmee aan de hand van de af- en bijschrijvingen van de tegenrekening het actuele saldo tot op de eurocent nauwkeurig te berekenen is.

* De kritiek op de graaigrage Icesave spaarders verstomt nu blijkt dat ook diverse overheidsinstellingen hun reserves op IJslandse bankrekeningen hebben gestort. Hoe hadden eenvoudige spaarders onraad kunnen ruiken, als ook financieel verantwoordelijken van gemeenten, provincies, waterschappen en kerncentrales (Borssele 25 miljoen!) geen ijsberen op hun pad ontdekten en hun geld richting IJsland sluisden?

* Een ontluisterend beeld van het nagenoeg failliete eiland wordt geschetst in een zeer lezenswaardig artikel in de Volkskrant. Alles op de pof, en nu er grote problemen zijn ontstaan denkt men de gaten te kunnen dichten met nieuwe leningen, dit keer van Rusland en China. Klik hier.

* DNB blijkt al geruime tijd gerede twijfels te hebben gehad over de handel en wandel van het IJslandse Landsbanki (de moeder van Icesave). IJsland liet onze nationale toezichthouder echter in het ongewisse, en DNB hield vervolgens richting de spaarders de kaken op elkaar. ‘Horen, zien en zwijgen’ zou wellicht een mooie pay off zijn voor De Nederlandsche Bank.

* Tjan kon het niet laten. Zingt u mee?

Lekker hoge rente (voordat de bank valt)
Werken aan mijn saldo (voordat de bank valt)
Ik ren voor meer procenten (voordat de bank valt)
Veilige deposito’s (voordat de bank valt)

En als de bank valt
Dan lig ik in mijn natte pak
Te kleumen in een IJslands wak
Zonder een rode cent op zak (Aaoewie!)
Onder de spaargarantie van de DNB

Laat maar vallen want het komt er toch wel van… (etc.)

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Gedoe en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s