Icesave today (deel 1)

Roberto Jacketti en zijn Scooters zongen het al: ‘Icesave today!’ Onder die titel publiceert Tjan op zijn blog de uit het leven gegrepen avonturen van een Icesave-spaarder op jacht naar zijn eigen spaartegoed.

* Eerder al betoogde Tjan hier dat vertrouwen op (a) de algemene voorwaarden van het IJslandse Landsbanki, (b) de vergunning en aanvullende garanties van de DNB voor deze bank, (c) de uitermate rooskleurige solvabiliteit van de IJslandse bank (beter dan die van ING), (d) de gunstige beoordelingen (AAA) door binnen- en buitenlandse beurswaakhonden, (e) een Top 1-notering van de Consumentenbond (september 2008) en (f) de enthousiaste verhalen van je broer, toch wel iets heel anders is dan het uit je reinste hebzucht hersenloos overmaken van je geld naar een of andere vage bank in een bananenijs-republiek, waarvan sommige betweters de gedupeerde Icesave-spaarders achteraf ten onrechte menen te moeten betichten.

* Inmiddels blijkt dat behalve particulieren ook overheden de dupe zijn geworden van de problemen bij Landsbanki: 10 gemeenten en provincies hebben in totaal 59 miljoen euro uitstaan bij de IJslandse bank. Onder de gemeenten bevinden zich Asten (1 miljoen), Zundert (2,5 miljoen), Alphen a/d Rijn (3 miljoen), Den Haag (10 miljoen), Pijnacker/Nootdorp en Goes (beide 12 miljoen) en Amstelveen (15 miljoen euro). En waar Tjan als graaiende spaarder ondanks zijn bandeloze hebzucht nog rekening hield met de – inmiddels opgerekte – grenzen van het depositogarantiestelsel, hebben deze gemeenten dat duidelijk niet gedaan. Au!

* Een van de betweterige wijsneuzen was Jort Kelder, die in DWDD zei helemaal geen medelijden met de Icesave-spaarders te hebben. In een wel heel oppervlakkige themauitzending rond de kredietcrisis, gisteravond op RTL4, kwam Kelder opnieuw aan het woord, nu met een uitstekend advies: ‘Gewoon beleggen, in Hollandse bedrijven, zoals Philips – een prachtig en sterk merk.’ Juist. Vandaag is Philips het enige van de vijfentwintig fondsen die de AEX-index bepalen, dat rode cijfers noteert (-6,65%). De andere vierentwintig (met uitzondering van het stilgelegde Fortis-fonds) zorgen juist voor een stijging van de AEX (+9,02%). Go Jort!

* De spaarders van wie het geld momenteel nog ronddobbert in de bodemloze put van de IJslandse economie zouden volgens verschillende bronnen vandaag weer kunnen inloggen op de Icesave-site, om zo printjes te kunnen maken van hun spaartegoed en de mutaties. Dat lukt vooralsnog echter nog altijd niet. Overigens blijken andere banken nu bij Google advertentieruimte in te kopen met het zoekwoord ‘Icesave’. Internetters die zoeken op ‘Icesave’ krijgen Google Ads te zien van onder meer Alex en DSB. Dat is niet alleen not done, het is volgens artikel 7 in de algemene voorwaarden van Google Adwords zelfs onrechtmatig!

* En intussen mist Tjan de snelheid van de IJslandse bank. MoneYou (van ABN/AMRO) is lang niet zo snel, NIBC doet nu al meer dan een week over het activeren van een rekeningaanvraag, en toen Tjan vrijdag een bedrag over wilde schrijven van zijn eigen Postbank Plusrekening (zo hé, een halve procent rente!) naar zijn eigen betaalrekening (eveneens Postbank, met een identiek rekeningnummer zelfs), bleek die overschrijving pas drie dagen later, op de eerstvolgende werkdag dus, verwerkt te kunnen worden. Want geloof het of niet: Icesave was meer dan bank met een zeer gunstige rente. Icesave was razendsnel! Razendsnel naar de kloten ook, en dat is dan weer jammer…

(Wordt vervolgd)

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Gedoe en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Icesave today (deel 1)

 1. Patrick zegt:

  Een klein dom huisaapje – ook wel ‘soapsterretje’ genoemd – bij zich houden, bleek al te hoog gegrepen voor Jort Kelder, dus laat hij zich alsjeblieft niet bemoeien met ‘grote mensen dingen’. Ik heb een aantal keer met hem te maken gehad en ik vind hem een uitzonderlijk irritant, naar, publiciteitsgeil rotkereltje met stiekem een minderwaardigheidscomplex. Zo. Pfoeh. Dat is er uit!
  Nu maar hopen dat Jort op de aandelenmarkt héél veel geld in het prachtige (ok, niet helemaal Nederlandse…) Fortis heeft gestoken…

 2. Ik denk dat hier nog heel wat vervolgen op gaan komen.
  Vandaag (tot nog toe) blijkt er 60 miljoen uit te staan van gemeentes, maar er zijn gemeenstes die niet zo snel naar buiten treden.
  Ben benieuwd op hoeveel de teller eind van de week staat.
  Off topic, Ik schrok ook van die getallen, weet niet of het echt door het rookverbod komt maar hoe dan ook het is wel (schrikbarend) veel vind ik.
  Wij zaten zaterdagmiddag bij het Praethuys en daar hadden mensen(die echt elke week komen) het er ook al over zodra het kouder wordt gaan we thuis feestjes bouwen.
  Een hoop geld uitgeven om in de kou te gaan zitten gaat toch net iets te ver.
  Inderdaad kom ik ook al mensen buiten tegen die beginnen te klagen over de rookoverlast buiten.

 3. tagrijn zegt:

  Georgine heeft toch wel het goede inzicht gehad: wegwezen voor Jort omvalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s