IJsland komt over de brug


Zojuist werd bekend dat Tjan zijn spaargeld gewoon terugkrijgt zoals in de algemene voorwaarden van Icesave was gecommuniceerd: de centrale bank van IJsland stond garant, en zal die garantie – na enige druk vanuit Den Haag – ook gewoon nakomen. Om dit mogelijk te maken verstrekt de Nederlandse overheid een lening aan IJsland. Tevens zal DNB de logistieke afhandeling voor zijn rekening nemen.

En nu wil Tjan niets meer horen over hebzucht, over risico’s die logischerwijs zouden kleven aan hoge rentes, en over belastingbetalers die opdraaien voor graaiende spaarders die niet verdere kijken dan hun neus lang is. Zolang het gegarandeerde bedrag niet werd overschreden, was er wat hem betreft van risico geen sprake. Ja, dat je voor het terugkrijgen van een deel van je spaargeld naar IJsland zou moeten. En juist dat risico is in huize Tjan ook besproken toen de rekening bij Icesave werd geopend. ‘In het ergste geval moeten we een stedentripje Reykjavik boeken,’ luidde de conclusie toen. Het risico dat IJsland zich aan zijn garantieverplichtingen zou onttrekken, was evenwel volslagen absurd en derhalve niet in te calculeren.

Zou Wouter Bos ook nog een rente van 5,25% hebben bedongen op die aan IJsland verstrekte lening? En een stedentripje Reykjavik is misschien sowieso wel een goed idee, bij wijze van steun aan de IJslandse economie. Het schijnt er momenteel niet meer zo duur te zijn. Een biertje op een terras drink je er nu al voor vijf euro!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Gedoe en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op IJsland komt over de brug

 1. Je bent in elk geval gered.
  En wees maar blij dat je die jackpot niet hebt gewonnen anders had je het hele weekend moeten puzzelen waar je de 46 en/of rekeningen ging zetten hahahaha.

 2. Patrick zegt:

  Blijft een vervelende situatie, natuurlijk.
  Maar goed: het lijkt in inderdaad allemaal te worden opgelost.
  Maar het blijft vreemd. Wie had drie jaar geleden kunnen denken dat een redelijk grote bank in Europa zou kunnen vallen?

 3. Tjan zelf zegt:

  @Glibber: ‘Gered’ is een groot woord, nu de depositogarantieregelingen worden gehanteerd zoals in de algemene voorwaarden stond aangegeven. Slechts het mogelijke faillissement (cq de koppigheid) van IJsland om die afgegeven garantie na te komen, zorgde even voor onrust.
  @Patrick: Het omvallen van een ban is één ding, maar het mogelijke omvallen van een land is andere koek. In feite komt het erop neer dat IJsland nu geldt leent van Nederland om geld dat zij van Nederlanders leenden te kunnen terugbetalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s