‘Zonder band’ bovenal fragmentarisch

Jan Jaap van der Wal | Jan Jaap zonder band | Kleine Komedie, Amsterdam | woensdag 8 oktober 2008
‘Zonder band’ heet het nieuwe programma van Jan Jaap van der Wal. Volgens de promotieteksten wil hij nu eindelijk eens een voorstelling in zijn eentje maken, zonder zijn muzikanten. Alsof Van der Wal ooit met een band op het podium stond. Opmerkelijker is nog dat op het door straatlantaarns verlichte toneel een wit bestelbusje staat geparkeerd, met op het dak een keurig geklede gitarist. Onder de motorkap zit een toetsenbord verstopt, waar de cabaretier af en toe op speelt. Maar ook wie op basis van deze ingrediënten een verhaal over muzikanten on the road verwacht, komt bedrogen uit. Jan Jaap vertelt in Zonder band veel op zichzelf staande verhalen, zonder dat daar een direct waarneembaar verband tussen bestaat. En juist dat blijkt uiteindelijk de goed verstopte rode draad in de voorstelling te zijn: de cohesie die in de Nederlandse maatschappij ontbreekt. Of het moet de zogenaamd door allochtonen bedreigde Nederlandse cultuur zijn. Maar of die nu zoveel voorstelt…

Net als Freek de Jonge in De laatste lach laat Van der Wal zijn boodschap dit keer niet alleen de inhoud, maar ook de vorm van zijn voorstelling bepalen, alsof de opbouw van zijn programma en het gebrek aan samenhang daarin de Nederlandse maatschappij moet verbeelden. Mooi bedacht, maar het levert in dit geval wat mij betreft een uiterst fragmentarische avond op. Natuurlijk is er zo en dan een ijzersterke grap – maar even goed vallen er grappen tussen wal en schip. Van der Wal lijkt zich dan oprecht te storen aan zijn publiek, terwijl je je even goed zou kunnen afvragen of de grap wel zo sterk was, of misschien gewoon slecht getimed. Door het ontbreken van een spanningsboog lukte het de cabaretier, die een wat matte indruk maakte, niet om Tjan’s aandacht gedurende de hele avond vast te houden. Ook de zeer fraaie muzikale intermezzo’s van zijn Italiaanse gitarist veranderden daar weinig aan. Zonder band is niet eens een lappendeken, maar een mand vol lapjes: verhaaltjes, grapjes, constateringen, wat muziek, een enkel terugkerend thema én een tamelijk overbodige concertvleugel, die in de laatste minuten van de voorstelling omstandig het podium wordt opgereden voor een schijnbaar zelf gecomponeerd deuntje dat een al even vrijblijvende indruk maakt als het programma zelf.
Rapportcijfer: 7-

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op ‘Zonder band’ bovenal fragmentarisch

 1. thieu zegt:

  nouja zeg wat zullen we nou krijgen.
  abject en infaam.
  dag

 2. Roeland zegt:

  wat een *** recensie
  ik ben er heen geweest en hij was fantastisch.
  draag je mischien een trui met racingteam erop ofzo ?
  iedergeval als je Jan Jaap niet goed vind blijft er niet veel over in nederland

 3. Tjan zelf zegt:

  @Roeland: Zou de voorstelling de afgelopen vijf maanden wellicht gegroeid kunnen zijn? Tijdens de door mij bijgewoonde avond vond ik dit programma van Jan Jaap niet sterk. Fijn overigens dat je mijn beoordeling hoewel we het blijkbaar niet eens zijn toch als een driesterrenrecensie beoordeelt…

 4. Pepijn zegt:

  Ik ben het met de recensent eens. Wat een slechte voorstelling, ik zou alleen geen voldoende geven. Vooral die grap van het racingteam sloeg nergens op. Stuitend was het helemaal toen Van der Wal zat te vertellen hoe moeilijk het is om cabaretier te zijn. Ik heb de voorstelling in april in Groningen gezien.

 5. Lennard zegt:

  Ik ben het totaal niet eens hiermee, de show was geniaal en perfect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s