Wuivend graan

Titus Muizelaar, Kees Hulst, Nelly Frijda, Olga Zuiderhoek e.a. | Wuivend Graan | tekst: Wim T. Schippers | Leidse Schouwburg, Leiden | maandag 29 september 2008 (dernière)
Professor Henrik van Woerdekom (Titus Muizelaar) ziet zijn powerpointlezing over ethiek, die als kapstok dient van het blijspel Wuivend graan, volledig in het honderd lopen. Niet alleen omdat hij zoveel zijpaden bewandelt dat hij al snel verdwaald raakt in zijn eigen verhaal, maar ook omdat zich onder de aanwezigen een aantal notoire stoorzenders bevindt. Mede-organisator De Bruin bijvoorbeeld, een heerlijke rol van Kees Hulst, die hiervoor na afloop van deze laatste voorstelling de Johan Kaartprijs in ontvangst mocht nemen. De Bruin ziet de aandacht van de toehoorders in plaats van op Van Woerdekom liever op zichzelf gericht, en moet dan ook met lede ogen toezien dat naarmate de avond vordert ook Henriks moeder, zijn nieuwe vlam, zijn ex-vrouw (een briljante Olga Zuiderhoek) en Saskiaatje, zijn dochter, zich roeren. Een regelrechte chaos, waarin van ethiek al snel totaal geen sprake meer is en danig met modder wordt gegooid, is het gevolg.

De acteurs spelen het stuk met verve: zonder uitzondering is de timing ronduit subliem. De ster van de avond is echter onmiskenbaar de auteur, Wim T. Schippers, die hoewel hij niet meespeelt nagenoeg in elke zin aanwezig is. Zijn door Van Woerdekom uitgesproken lezing, vol absurde feiten en nog absurdere verzinsels, is virtuoos, en de wijze waarop hij de avond geheel laat ontsporen zeer sterk. Steeds weer zijn er subtiele woordgrapjes, waarbij het opzettelijk gebruik van homoniemen keer op keer voor nieuwe misverstanden zorgt. Wuivend graan is een hilarisch, knap geconstrueerd en goed gespeeld stuk – een fantastische voorstelling, kortom.
Rapportcijfer: 9

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s