Berlijn in 200 minuten (rechtstreeks verslag)

Vandaag loopt Marion, een goede vriendin van Tjan, haar vierde marathon. In Berlijn wil ze haar persoonlijk record te lijf gaan. Dat staat nu op 3 uur, 23 minuten en 32 seconden, de tijd die ze in november 2006 liep in New York. Marion gaat van start op een schema dat moet leiden naar een tijd onder de 3 uur en 20 minuten. Zit dat erin? (Klik hier voor een uitvoerige voorbeschouwing).

LIVE REPORT! Hieronder verschijnt in de loop van de zondagochtend alle informatie die tijdens en vlak na de marathon te achterhalen is. Ververs deze pagina met F5, of door op de header van deze site te klikken.

9.00 uur
Onder buitengewoon fraaie weersomstandigheden is de 35ste marathon van Berlijn zojuist van start gegaan. Het startnummer van Marion is F9922. Het mooie najaarsweer zou volgens deskundigen voor toptijden kunnen gaan zorgen. Een persoonlijk record zit er dus alleszins in.

9.11 uur
De temperatuur in Berlijn is met 10 graden iets lager dan verwacht, en het is een klein beetje nevelig. De eerste drie kilometer loopt Marion met een lichte wind van 3 meter per seconde tegen. Nu zal ongeveer het moment zijn waarop ze een knik naar rechts maakt, voor een rondje met de klok mee rond de dierentuin van Berlijn. De volgende 8 kilometer heeft ze dan de wind in de rug.

9.24 uur
Afgaande op het schema waarop Marion vertrokken is, zal zij nu het vijf kilometerpunt gepasseerd zijn. Live-tijden ontbreken vooralsnog, en vermoedelijk pas op de halve marathon, na 21 kilometer, zullen we aan de hand van de tussentijd die per sms wordt verzonden weten of Marion op schema loopt.

9.30 uur
Er blijken via internet toch tijden beschikbaar te zijn! Deze zullen na afloop waarschijnlijk nog enigszins worden gecorrigeerd. De eerste vijf kilometer liep Marion in 22.14. Dat is snel! Ter indicatie: deze eerste tussentijd is acht seconden sneller dan de eerste doorkomst tijdens de marathon van New York. Deze doorkomst zou een eindtijd impliceren van 3 uur en 7 minuten. De grapjas!

9.33 uur
De eerste tussentijd is meer dan een minuut sneller dan het schema van 4 minuut 40 per kilometer waarop Marion van start is gegaan. De temperatuur in Berlijn loopt snel op, de mist verdwijnt langzaam en het is ook iets harder gaan waaien.

9.36 uur
Hemelsbreed is Marion nu zo’n vijfhonderd meter van de finish verwijderd. Volgens de route van de marathon heeft ze echter nog zo’n 35 kilometer voor de boeg. Ze loopt nu het voormalige Oost-Berlijn in, op weg naar de eerste verzorgingspost.

9.46 uur
De doorkomsttijd op de 10 kilometer is 45.07. Dat is nog steeds bijzonder snel, en zou moeten leiden tot een eindtijd van 3 uur en 10 minuten. In de vorige drie marathons die Marion liep was evenwel sprake van een oplopend schema. Vooraf gaf ze nog aan dat de grootste valkuil was dat ze te snel van start zou gaan.

9.52 uur
Even een uitstapje naar de koplopers. Die lopen onder het wereldrecordschema, en volgens de commentatoren van Universal Sports is het maar de vraag of ook zij niet iets te enthousiast begonnen zijn.

10.10 uur
Marions tussentijd op het 15 kilometerpunt aan de Reichenbergerstrasse: 1:08.01. Dat is nog altijd ruimschoots onder het schema waarop ze vertrok en meer dan anderhalve minuut sneller dan de tussentijd in New York. Dit zou een finishtijd van 3 uur en 11 minuten impliceren. Seht gut aus!

10.19 uur
De eerstvolgende 12 kilometer heeft Marion de wind tegen. Zij rent nu de wijk Kreuzberg in. Het is momenteel 13 graden in Berlijn, met een relatief hoge luchtvochtigheid van 77 procent. De koplopers, en dan met name Haile Gebrselassie, lijken nog altijd op weg om het wereldrecord te gaan verbeteren.

10.34 uur
Marion heeft er nu 20 kilometer op zitten. De doorkomsttijd aan de Yorckstrasse was 1:31.16. Nog altijd loopt ze meer dan 13 kilometer per uur, maar het schema loopt nu licht op: de laatste vijf kilometer liep ze gemiddeld 4.39 per kilometer.

10.36 uur
Halverwege klokte Marion 1:36.17. Dat is anderhalve minuut onder de tijd in New York. Het ziet er zeer goed uit, te meer daar Marion weer iets versnelt en het tempo van 4.34 per kilometer weer weet op te pakken.

10.57 uur
De doorkomsttijd op de 25 kilometer in de Rheinstrasse, in het zuiden van Berlijn was 1:54.37. Nog altijd 13 kilometer per uur, waarmee een eindtijd in de buurt van de 3.14 mogelijk zou zijn. Ten opzichte van haar vooralsnog snelste marathon, die van New York, loopt Marion nu aanzienlijk vlakker. Op de 25-kilometerdoorkomst is ze bijna vier minuten sneller dan in New York.

11.04 uur
Haile Gebrselassie wint zojuist de marathon, en verbreekt in Berlijn zijn eigen wereldrecord (dat hij vorig jaar in de Duitse hoofdstad liep). Hij is de eerste man in de geschiedenis die de marathon – zij het nipt – in minder dan twee uur en 4 minuten loopt. Zijn eindtijd is 2 uur, 3 minuten en 58 seconden (officieus). Gebreselassie liep gemiddeld 13 mijl per uur, waar Marion 13 kilometer per uur loopt :-)

11.13 uur
Terug naar Marion. Zij loopt nu via de Roseneck Platz in noordoostelijke richting naar het 30-kilometerpunt aan de Hohlenzollerndamm, ter hoogte van de Kreuzkirche. De weersomstandigheden zijn onveranderd.

11.20 uur
30 kilometer: 2:17.51. Een analyse volgt zo…

11.25 uur
Terwijl Marion nu in de richting van de Kurfurstendamm loopt, waar zich veel mensen langs de route bevinden om de atleten aan te moedigen, waagt Tjan zich aan een analyse van de laatste doorkomsttijd. Nog altijd loopt Marion meer dan 13 kilometer per uur, en nog altijd loopt ze ruim onder het schema waarmee ze van start is gegaan. Het tempo loopt weliswaar iets terug, maar een tijd onder de 3 uur en 20 minuten (haar streeftijd) zit er ruimschoots in. Het verval – voor zover daar al sprake van is – is simpelweg te klein om voor spanning te zorgen. Ten opzichte van New York was ze op het 30-kilometerpunt zojuist bijna vijf minuten sneller.

11.37 uur
De Gedachtniskirche aan het einde van de Ku’damm markeert het 35-kilometerpunt, in eerdere marathons het punt waar Marion het wat moeilijker begon te krijgen en waar het verval relatief snel doorzette. Over een minuut of vijf weten we hoe het haar dit keer vergaat…

11.43 uur
Terwijl de wind iets in kracht is toegenomen (die heeft Marion nu weer in de rug, dus da’s mooi!), de temperatuur een graadje steeg tot 14 graden en de luchtvochtigheid afnam tot 67 procent, klokte Marion 2:41.36 op de 35 kilometer. Tjan duikt weer even de statistieken in en is zo bij u terug…

11.47 uur
Gemiddeld loopt Marion nog altijd 3 seconden per kilometer sneller dan ze van plan was. Het tempo loopt weliswaar iets terug (tot vlak onder de 13 kilometer per uur), maar met de finish in zicht en misschien een glimp van haar supporters in het laatste gedeelte, zal ze wellicht nog weten te versnellen. Marion loopt momenteel zes minuten onder haar New Yorkse PR.

11.57 uur
Via de Potsdammer Strasse en de Potsdammer Platz is Marion nu op de Leibziger Strasse aangekomen. Het 40-kilometerpunt ter hoogte van het Konzerthaus is in zicht. Daarna wachten nog de laatste twee kilometer via Unter den Linden richting de finish bij de Brandenburger Tor.

12.08 uur
De doorkomsttijd op de 40 kilometer liet – naar nu blijkt vanwege een technische hapering – even op zich wachten. Want 3:05.36 ziet er, hoewel het schema nog verder oploopt, uitermate goed uit. Tel bij de laatste tijd voor het gemak een minuut of tien op om tot een indicatie van de te verwachten eindtijd te komen. Dit kan dus niet bijna meer misgaan!

12.15 uur
Geen 200 minuten van Berlijn, maar 196 minuten van Berlijn! De officieuze finishtijd van Marion is 3:15.55. Daarmee verbreekt ze haar persoonlijk record met bijna acht minuten. Fabelhaft!

12.29 uur
Als Tjan de gegevens, die door de organisatie nog steeds zo nu en dan worden aangepast, goed interpreteert was Marion de 3444ste loper die op de Pariser Platz de finish passeerde. Belangrijker is dat ze als 147ste vrouw en als derde Nederlandse over de streep ging. Marion finishte als 23ste in haar eigen klasse (W40). Haar gemiddelde snelheid bedroeg 12,92 kilometer per uur.

Tot zover dit live-verslag. Tjan feliciteert Marion van harte met de geweldige einddtijd, en hoopt dat zij en haar supporters elkaar in Berlijn snel treffen. Hier sluit Tjan af met de (qua data alweer iets verouderde) oorkonde, die vlak na de race al van de site van de marathon te downloaden was…


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Berlijn in 200 minuten (rechtstreeks verslag)

 1. Jaco zegt:

  Prachtprestatie! Ik heb het niet live gevolgd, maar ook achteraf alles achter elkaar lezen maakt het een spannend verslag. Pluim voor Marion!

 2. Kobus zegt:

  Knappe presatie, ook van de verslagever!

 3. tagrijn zegt:

  Dat was ook voor jou een marathonsessie bloggen. Leuk!

 4. Aki zegt:

  Joepie Joepie ;o))
  Wat een geweldig verslag! Ik was er live bij, maar bij de temperatuur en wind heb ik niet zo stil gestaan als jij dat hebt gedaan. Het lijkt alsof er een oortje tussen jou en onze toploopster heeft gezeten! Maar wat bleef Mar fris en fruitig, niet te geloven. Ook deze marathon was weer erg leuk om mee te maken, in een overigens geweldige stad.

 5. Tjan zelf zegt:

  @Aki: In A’dam en R’dam was ik erbij, en dat was bijzonder leuk. New York en Berlijn heb ik via de pc gevolgd en dat was dan misschien minder leuk en gezellig, maar wel stukken spannender. Als je in zo’n stad van hot naar her aan het rennen en draven bent, heb je toch minder een beeld van hoe Mar het er op dat moment vanaf brengt. Maar dat bleek dit keer dus uitstekend te zijn. Ik zeg: Joepie Joepie! :-D

 6. Dick Hoff zegt:

  Tjan wat heb je er weer iets moois van gemaakt en inderdaad net of je erbij was,en voor ons als supporter een werkelijke beschrijving van de geweldig PR van Marion. Namens Ineke en Dick hartelijk dank.
  Dick Hoff

 7. Ineke zegt:

  Weer een geweldig verslag Tjan! ’t Was ook weer fantastisch om mee te maken. En dan zo’n tijd neerzetten, petje af.
  Ineke (moeder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s