Kleine Harry’tjes worden groot

Harry Potter and the Order of the Phoenix
De vijfde in de reeks Harry Potter-films heeft helemaal niets meer met kindercinema te maken. Kleine Harry’tjes worden groot, en dan heb ik het niet over het hardnekkige gerucht over een vermeende borstvergroting dat Georgina Verbaan maar blijft achtervolgen. In zijn vijfde leerjaar op de toverschool Zweinstein gaat het er voor Harry Potter in meerdere opzichten heet aan toe. Hij zet zich af tegen het gezag (met alle gevolgen vandien), wisselt speeksel uit met zijn vriendinnetje Cho en bewandelt meer en meer zijn eigen pad. Harry is om kort te gaan dus danig aan het puberen. Zijn recalcitrantie heeft overigens een goede reden: als een van de weinigen weet hij dat Lord Voldemort, de verslagen geachte vertegenwoordiger van Het Kwaad, weer actief is, en uiteraard voelt hij zich geroepen om daar, gesteund door zijn vrienden, iets aan te doen. Deze film zit beter in elkaar dan z’n voorganger, The Goblet of Fire, maar ondanks de speelduur komen niet alle verhaallijnen even goed uit de verf. Het ziet er allemaal betoverend uit en het acteerwerk is aanzienlijk beter in balans dan in de vierde film, maar toch wordt het niveau van het evenwichtige derde deel uit de reeks geenszins gehaald. Over twee dagen verschijnt de Engelse editie van het zevende en laatste boek, waarin duidelijk zal worden wie de strijd in zijn voordeel zal beslechten: Harry Potter of Voldemort. Voordat deze final battle ook op het witte doek te zien zal zijn, zijn we echter nog wel een jaartje of drie verder.
Rapportcijfer: 7,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kleine Harry’tjes worden groot

 1. tagrijn zegt:

  Toch weer indrukwekkende beelden. Wil ik wel weer zien. De 21 e weten we de afloop van het gehele verhaal. Ik heb een bepaald voorgevoel. Harry kan Voldemort verslaan als hij bereid is daarna zijn toverkracht te verliezen. En dat doet hij, dus einde verhaal.

 2. Tjan zelf zegt:

  @Tagrijn: Zoiets had ik ook al bedacht – maar aan de andere kant lijkt het me niet waarschijnlijk dat Rowling het Kwaad definitief laat verliezen. Van enig engagement is in haar boeken toch wel sprake, en ik denk niet dat ze de wereld mooier wil voorspiegelen dan-ie is. We gaan het ongetwijfeld ergens lezen.

 3. Stom he heeft me nooit geboeid die hele Harry Potter toestand niet, heb geen film gezien en geen boek gelezen.
  Ga nu even je columnn lezen want krijg het blad nog steeds niet.

 4. Patrick zegt:

  ‘We gaan het ongetwijfeld ergens lezen.’
  Niet gewoon op zaterdagnacht om 01.00 uur bij Kooyker?
  Ik heb het hele Harry Potter gebeuren nooit zo gevolgd, maar ben nu wel benieuwd of de uitgelekte internetversie nep, echt of een mediastunt is. Vooral het feit dat de uitgever geen stappen wil ondernemen, vind ik dubieus.
  Overigens: naar verluid moesten de medewerkers van de Duitse drukkerij op de tast werken, aangezien het hele proces volgens contract alleen in het donker mocht gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s