Er is geen betere…

Huize Tjan is toe aan een nieuwe wasmachine. Het alles-wat-je-ziet-/-in-de-Indesitbeestje van 10+ jaar oud begint als een echte bejaarde te piepen, te rammelen, te lekken en te rieken, en dus moet er hoognodig een nieuwe komen. Na de vaatwasser en de wasdroger, wil de partner van Tjan nu ook graag een wasmachine van Miele. En Tjan respecteert deze keuze volledig, te meer daar zij in haar eentje de afdeling textiel van het huishouden draaiende houdt. Een Miele dus, en dat valt om den trommel niet mee. Ja, natuurlijk, voor de prijs van één Miele koop je drieënhalve – wat zeg ik – vier Zanussi’s, maar dat wist Tjan van tevoren. Daarover hoor je hem dan ook, in tegenstelling tot de afgeschreven Indesit, in het geheel niet piepen. Nee, waar Tjan en vooral partner de afgelopen dagen met 1600 toeren per minuut duizelig van werden, was de tsunami aan types waarmee Miele de Nederlandse markt overspoelt.

De eisen waren simpel: de goedkoopste Miele met een timer. Bij een zogeheten speciaalzaak in Leiden hadden ze twee types staan, de V5845 en de V5860, twee nagenoeg identieke apparaten met als enige verschil het maximum aantal toeren van respectievelijk 1450 en 1600. Dat lijkt heel overzichtelijk, maar hoe je ook zoekt op internet, je zult deze machines nergens aantreffen – ook niet op de Miele-site. Alle Miele-wasmachines beginnen namelijk met een W, maar de W5845 en de W5860 bestaan dan weer niet. Asjemenou… Navraag bij Miele – want de speciaalzaak had geen idee – leerde dat de V-serie speciale wasmachines bevat die bestemd zijn voor de vakhandel, met soms wat extra opties, zodat de specialist op dat front kan concurreren met de grote ketens. Met welke W-apparaten de verschillende machines uit de V-serie dan moeten concurreren, is echter volslagen onduidelijk. De speciaalzaak in Leiden verkondigde echter nogal wat aperte onzin over de vermeende extra’s, en wilde bovendien schijnbaar liever een machine van Bosch verkopen. Van vertrouwen was al vrij snel geen enkele sprake meer, en bovendien was de geboden prijs zelfs na bedongen korting verre van concurrerend.

Op de site van een Miele-speciaalzaak met drie vestigingen in den lande, had de partner van Tjan een apparaat gezien dat, voor zover je daarvan in geval van een wasmachine kunt spreken, bijna te mooi was om waar te zijn: een Miele (natuurlijk, want er is geen betere), 1600 toeren, WPS-systeem tegen watersnoodrampen, aluminium frontje, tiptoetsbediening, timer… En dat alles zou voor een – naar Miele-maatstaven – zeer schappelijke prijs ook nog eens gratis bezorgd en geïnstalleerd worden. ‘Maarre… over welk type hebben we het nu eigenlijk?’ vroeg de partner van Tjan via e-mail, aangezien de foto bij de aanbieding de W5848 toonde (met een wit frontje), die elders op internet wederom in geen velden of wegen te vinden bleek. Het antwoord was hilarisch: ‘Denk aan de W5445, maar dan in een speciale uitvoering met niet 1450 maar 1600-toeren, terwijl het aluminium bedieningspaneel weer exact overeenkomt met de u inmiddels bekende V5860.’ Juist…

Bij Miele knutselt men waarschijnlijk van alles en nog wat in elkaar, om daar aan het einde van de lopende band lukraak een willekeurig nummer aan toe te kennen. Het kiezen van een Miele-wasmachine heeft dus nog het meeste weg van een loterij. Tjan en partner houden wel van een gokje en hebben de wasmachine uit de aanbieding gisteren dus uiteindelijk besteld – als het apparaat niet is wat ze via e-mail zwart op wit toegezegd hebben gekregen, mogen de mannen van de mielespeciaalzaak.nl de W-weetikveel vandaag (hoezo snelle service!) weer in hun busje laden. Voor alle duidelijkheid: als er ook maar een stuiver aanbetaald had moeten worden, zouden Tjan en partner het er uiteraard niet op hebben gewaagd…

UPDATE (12.19): De wasmachine staat op z’n plek, met de droger op z’n dak, en ik kan er natuurlijk een heel lang verhaal van maken, over punctualiteit, lage prijzen, goede service enzocetera, maar het kan ook kort: wil je een Miele? Ga dan naar de Mielespeciaalzaak

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

14 reacties op Er is geen betere…

 1. En dan denk je even een wasmachine te kopen voor dat je er uit bent wat je wilt hebben ligt je hele huis vol met was hahahah.

 2. tagrijn zegt:

  Gefeliciteerd met deze weloverwogen aankoop. Hoeveel korting kreeg je voor die link?

 3. Tjan zelf zegt:

  @Tagrijn: Zo weloverwogen was die aankoop niet, want het was best een verrassing welk model er nu uiteindelijk geleverd zou gaan worden. De belangrijkste les van vandaag: alle Mieles zijn van binnen exact hetzelfde. Of de machine maximaal 1450 of 1600 toeren kan draaien, wordt slechts bepaald door het bedieningspaneel en de software. En nu ik dit verklap, kan ik mijn advertorial-tarief vermoedelijk niet meer in rekening brengen. Zonde…

 4. Anoniem zegt:

  De V-serie is inderdaad voor Expert (daar wordt je wijzer van). Deze V- serie heeft bij een normale Miele, een ander type nummer, maar is meestal wel dezelfde machine. (Dit is inderdaad de W-serie) Dit type nummer is bij de V-serie terug te vinden in de deur, waar het type plaatje (sticker) zit. Bijvoorbeeld de Miele V9945 Expert, dat is eigenlijk een Miele W963.
  Reactie Tjan: Als de V-serie alleen voor Expert zou zijn, was het simpel. Maar ook allerlei zelfstandige witgoedboeren krijgen V-apparaten geleverd, die qua nummers weer afwijken van die van Expert…

 5. miele witgoed specialist limburg zegt:

  Er is een simpele verklaring voor de type diifertiatie bij Miele.
  DE VAKZAKEN KRIJGEN EEN EIGEN NUMMER BIJVOORBEELD DE 5845 is een 1450 toeren model de laatste 2 cijfers staan voor het toerental dit model is voor alle united retail leden euronics witgoedspecialist en elektrovakman en de electro world winkels.
  de kleinere winkels kopen bij de grossier deze winkels krijgen de 5345 wasmacines met een wit paneel en geen WPS waterproof beveiliging EXPERT en EP heeben een vergelijkbaar nummer achteraan eindigend met 45 .
  Miele tovert dus echt niet met nummer maar geeft elke inkoop combinatie zijn eigen type nummer en hiermee wordt niet gestunt op internet . iedereen kan nu misschien begrijpen wwarom de nummers zo verdeeld zijn en geen abacradabra meer is

 6. jeanette berger zegt:

  Beste Tjan,
  Wat een rustig weekend leek te worden, na het kopen van een Miele V5845WPS bij Electro World te Roermond, veranderde al snel in een zoektocht op het internet.
  Ik wilde alleen maar even kijken wat ook weer precies de specificaties waren, maar niets te vinden. Ongerustheid, hoe zit dit,echter na enkele uren verbeten als een Terrier het internet doorkruist te hebben, vond ik eindelijk jouw heldere en duidelijke site.
  Hier wordt mij eindelijk het een en ander duidelijk!
  Wat is nu eigenlijk de eind-conclusie?
  Heb je nu de goede gekregen of ben je maar nwe. kleren gaan kopen?
  Benieuwd naar je antwoord.
  Tevens benieuwd naar hoe de machine bevalt?
  Jeanette Berger

 7. Tjan zelf zegt:

  @Jeanette: Geen reden voor ongerustheid: zoals je begrepen hebt is Miele gewoon een beetje warrig in z’n serienummers. Onze Miele werd keurig bezorgd en geinstalleerd, en bevalt tot op de dag van vandaag meer dan uitstekend. Ik hoop (en verwacht) dat jouw ervaringen dezelfde zullen zijn!
  @Miele Witgoed Specialist Limburg: Dank voor de reactie. Het typenummer van onze Miele eindigt echter op 45, maar is wel degelijk een 1600-toerenapparaat.

 8. folkert zegt:

  Prima informatie over Miele.
  Kan iemand mij ook vertellen wat het voordeel van een machine zonder een koolborstelmotor is?
  Op internet grote verschillen tussen de prijzen, maar als je niet in de Randstad woont lijkt het handiger een machine te kopen in je eigen stad en korting zien te regelen. Heeft iem. ervaring met de aanschaf van een tussenstuk: de ene verkoper roept dat een (Miele) tussenstuk tussen wasmachine en droger echt nodig is en de andere zegt dat het niet nodig is.
  Een derde is van mening dat een goedkopere kloon ook kan.
  alvast bedankt voor de reacties.
  vr.groet,
  folkert

 9. Tjan zelf zegt:

  @Folkert: Over kollborstelmotors weet ik niets. Wat zo’n tussenstuk betreft: wij hebben twee Miele’s op elkaar staan, met een tussenstuk van de Gamma ertussen: twee metalen beugels met een uitschuifplank. Functioneert prima, en hoeft dus niet per se van Miele te zijn.

 10. Huub zegt:

  Beste Tjan,
  Wij verkopen heel veel Miele apparaten via het internet. Er is inderdaad een enorme diversiteit in typenummers. Dat geldt overigens voor heel veel witgoedmerken.
  Ik heb dit weblog met interesse gelezen en wil even reageren op jouw laatste post: wanneer je inderdaad nu een machine hebt staan waarvan het typenummer eindigt op 45 is het toch echt een 1450 toeren machine hoor! Wij kennen de Miele W5445 en de Miele W5460 als de vakhandeluitvoering van bijvoorbeeld de Miele W3521 en Miele W3523. Een vakhandeluitvoering waarvan het typenummer eindigt op 45 draait maximaal 1450 toeren.
  Met vriendelijke groet, Huub van http://www.bestsellers.eu

 11. Anoniem zegt:

  Wat een verwarring in dit bos van vele nummers !

 12. Ivo zegt:

  Sinds een week heb ik de miele V5845 WPS in de badkamer staan. Ik zag ‘m bij een wat kleinere vakhandel staan. Dus niet bij een Mediamarkt, Saturn of BCC. Ik heb toen ook meteen op de site van Miele gekeken en was verbaasd dat ik dit model niet kon vinden. Zelfs niet op de duitse en engelse miele-site. Ik heb dus de klantenservice van Miele ge-emaild. Een alleraardigste mevrouw belde mij dat de V5845 WPS overeenkomt met de Miele W3821 en dat de V5845 WPS de exclusieve uitvoering van deze W3821 is. Vraag me dan wel af wat er dan zo exclusief aan is. De extra’s heb je ook op de 3821, maar minder mooi ” verpakt”. Het bedieningspaneel van de V5845 WPS ziet er wel mooier uit!
  De 5845 heeft dus 1450 toeren. De 1600 toeren wasmachine heet in dit geval dan de 5860. Een ander groot verschil is dat deze 5860 zo’n 200 euro duurder is dan de 5845. Wel erg veel voor 150 extra toeren! Maar goed, de eerste 20 jaar hoef ik me geen zorgen te maken dat ik een nieuwe moet kopen, want ” er is geen betere”, ” immer besser” , ‘ forever better” (engeland) en ” anything else is a compromise” (USA).

 13. Mientje zegt:

  wat vinden jullie van de miele w5825 graag je antwoord
  mientjeverhoeven@hotmail.com

 14. Jack zegt:

  Gewoon een perfecte machine die nog nooit geweigerd heeft en is al vele jaren oud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s