Portings of Gronugees?

Cave Oporto, Groningen | vrijdag 18 mei 2007
In een kelder in hartje Groningen is het ‘Portugees getinte’ restaurant Cave Oporto gevestigd. Met drie disgenoten werd hier door Tjan vorige week vrijdag zeer uitgebreid getafeld, met een aperitiefje (port, hoe kan het ook anders in een restaurant dat flirt met de Portugese keuken), een ovenheet pannetje gegratineerd stokbrood (pão Oporto) en vervolgens ook nog eens een voor-, een hoofd- en een nagerecht.

De bediening was vlot en attent, en de gerechten waren, net als de Portugese rode huiswijn, goed van smaak. Alleen al het snoepen van de bijgerechten (met name de overheerlijke Portugese friet met aioli) was een genot! De gevarieerde kaart bood veel keus, en zo kon het gebeuren dat we uiteindelijk niet alleen vier verschillende voorgerechten, maar ook vier verschillende hoofdgerechten bestelden. Alles zag er even verzorgd uit, en de gerechten werden – ondanks de variatie onzerzijds – per gang keurig gelijktijdig geserveerd. Tjans rouleaux de salmão (zalmrolletjes met een mousse van forel en Hollandse garnaaltjes) was heerlijk, en ook zijn hoofdgerecht, carne com scampi (spiesjes van gemarineerde ossenhaas en scampi’s) smaakte prima, al had de marinade wel een tikje uitgesprokener gemogen en waren de garnalen misschien wat al te naturel. Van de nagerechten verdienen volgens papilgetuigen de crème brûlee en de in amaretto en rode port gestoofde peertjes met vanilleijs een eervolle vermelding. Tjan hield het zelf bij een prima café Gaelico (Irish coffee).

Tot besluit toch nog een klein puntje van kritiek: toen de partner van Tjan bij wijze van digestief een mooie, oude port wilde bestellen, stak het ‘vleugje Groningse nuchterheid’ waarmee het restaurant zichzelf introduceert jammerlijk de kop op: er bleek bij Cave Oporto slechts één soort port te worden geschonken, en dat is zeker voor een Portugees getint restaurant natuurlijk wel erg schamel. Kleine moeite om daar vanaf nu op z’n minst een mooie LBV naast te zetten, toch?
Rapportcijfer: 8,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

4 reacties op Portings of Gronugees?

 1. Annemarie zegt:

  Volgens mij weet ik die hier wel te zitten :-) Tagrijn verwees me naar je door, dat je vandaag een logje had over ‘mijn’ stad.
  (ik ben landverrader, eigenlijk Fries, maar neergestreken in de hoofdstad…)

 2. Jammer inderdaad dat ze maar één soort port hadden moet niet kunnen he.
  En die clipper vond ik echt heel zonde.

 3. tagrijn zegt:

  Geen oude port… Ik kan me voorstellen dat J. ontdaan was!

 4. Judith zegt:

  Zo, ik krijg er honger van!
  Geen dorst, want ik houd helemaal niet van port.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s